EkonomiGenelTürkiye

“2023’te en düşük emekli maaşı için beklenen kritik değişiklik açıklandı!”

## Emekli Aylıklarına Yapılacak Zamda Sistem Değişiyor

Emekli aylıklarının zam oranları hakkında yeni bir sistem değişikliği gündemde. Şu ana kadar enflasyon verilerine dayanarak yapılan zam uygulamasının yerini, bir sonraki yıl için öngörülen enflasyon oranlarına göre yapılacak zam alacak. Bu sayede emekli maaşlarının enflasyon karşısında değer kaybetmesi engellenmiş olacak. Emekli maaş zammıyla ilgili olarak bakanlıklar bu hafta önemli bir toplantı yapacak. Emekli maaşlarına ek zam formülünü ise Cevdet Yılmaz açıkladı. Zam konusunda son dakika gelişmelerine ilişkin ayrıntılar…

### Emekliye Zam Takvimi Belli Oldu

En düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL’nin artacağına dair bilgiler ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, Meclis’in açılmasından önce emekli maaşı zammı düzenlemesi üzerinde çalışmalara hız verirken detaylar da yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı.

Milyonlarca emekli, Ankara’dan gelecek açıklamaları beklerken bu hafta kritik bir toplantının düzenleneceği öğrenildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde memur ve emekli maaşlarında zam hesaplamasının yönteminin değişeceğini ve artışın hedeflenen enflasyon oranına göre gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Zam formülleri üzerinde tartışmalar devam ederken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan bir ipucu geldi.

Yılmaz, oransal artış ve refah payı konusunda açıklamalar yaparken, yılbaşı itibarıyla memur maaşlarında enflasyon oranına bağlı bir artış olacağını ve bu artışın memur emeklilerine de yansıyacağını belirtti. Yılmaz, “İşçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlar için oransal artışlar ve enflasyon farkı olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalışma sürdürüyoruz. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük maaş alanları destekleyici bir yaklaşımımız olacak” şeklinde konuştu.

### Emekli Zamına İlişkin Kulisler

Emekli maaşlarına yapılan zamların Ocak ve Temmuz aylarında iki kez gerçekleştirildiğini hatırlatan Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, ek bir zam için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Erdem, “Yasal düzenleme hızlı bir şekilde çıkarılıyor ve emeklilerin maaş gününe yetişiyor. Bu nedenle Meclis aşamasının mutlaka bulunması gerekiyor. Çalışma ve Hazine Bakanlığı bürokratları zaten bir süredir teknik çalışmalarını sürdürüyordu. Bakanlar düzeyinde de toplantı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Seyyanen zam, oransal ilave refah payı veya taban maaş düzenlemesi gibi üç farklı formül arasından birinin seçilerek Meclis’e sunulacak taslak, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Erdem, “Ancak yürürlük tarihi yasada belirtilecek. Yıl sonuna kadar bu konunun tamamlanacağı açıklamalar yapılıyor. Herkes için spesifik bir hesaplama var. Bütçe çalışması yapılması gerekiyor. Ancak emeklilerin alım gücünü artırıcı, özellikle de 7.500 TL’lik taban maaşın altında olanları toparlayacak ve alım güçlerini artıracak bir çalışma göreceğiz” diyerek konuştu.

### Uzmanların Açıklamaları

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, Hazine Bakanı Şimşek’in açıklamalarını hatırlatarak, “Memur maaşları, asgari ücret ve emekli maaşlarının belirlenmesinde bu yöntemin kullanılacağı görülüyor. Şu anda görünen bu durum” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.