EkonomiGenelTürkiye

SGK’dan müjdeli haber: 10 yıl çalışanlar emekli oluyor, maaşlar etkilenmeyecek!

3600 Prim Günü ile Emeklilik: Kimlere Veriliyor ve Maaşta Kayıp Oluyor Mu?

EYT’lilere Vuran Eksik Piyango!

Emeklilik şartları sürekli araştırma konusu yapılabiliyor. İşe başlama tarihine göre çalışanlar farklı emeklilik şartlarına tabi olabiliyorlar. Bu da kafa karıştırıcı bir durum oluyor. Üzerinde en çok araştırma yapılan konulardan birisi de 3600 prim günü ile emeklilik oluyor. 3600 prim günü ile emeklilik hakkı kimlere veriliyor. Bu şekilde emekli olanların emekli maaşında kayıpları ne kadar olur?

3600 günle emeklilik SGK mevzuatında kısmi emeklilik olarak geçiyor. Bu sadece EYT kapsamında olanlara vuran eksik bir piyango gibi işlev görüyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girişleri yapılanlara ek bazı şartlarla 3600 prim günü ile emeklilik hakkı veriliyordu. Bu şekilde kadınlar 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında emekli olabiliyordular. Daha sonra bu yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60’a yükseltildi. EYT düzenlemesinde kısmi emeklilik için yaş şartına dair de hakkın iadesi istenmişti ama bu durum düzenlemede uygulamaya girmedi. Çok sayıda EYT’li de bu yüzden emekli olma hakkı elde edemediler. Zorunlu olarak yaşlarını beklemeye başladılar.

Maaş Düşüyor Mu?

3600 prim günü ile emeklilik meselesinde emekli maaşı konusunda büyük bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Esasında normal emeklilikte yüzde 30 civarında daha düşük bir maaş ile emekliye ayrılmak mümkün olabiliyor. Ancak en düşük emekli maaşı sistemi bu dezavantajı tamamen ortadan kaldırdı. Bugün 7200 prim günü olan bir asgari ücretli emekliye ayrıldığında 3600 prim günü ile emeklilik hakkı elde eden vatandaştan daha fazla maaş alamıyor.

Halkbank faizleri değiştirdi! Konut, taşıt, ihtiyaç kredisi yeni taksit tabloları yayınlandı!

Aylık bağlama oranında 2008 yılında yapılan değişiklik ile beraber yüksek emekli maaşı hayal oldu. 3600 prim günü ile emekli edilen bir EYT’linin kök maaşı belki 4.500 TL – 5.000 TL arasında bir maaşa bağlanabilir. Ancak maaş gününde bankaya yatan para 7.500 TL olacaktır. Dolayısıyla bir kayıp olmayacağı için kısmi emeklilik bugünün şartlarına göre bir avantaj olarak görülmektedir.

1999 sonrasında işe girenler için kısmi emeklilik yaşı bugün için aynı olsa da prim gün süresi 4.500 ve 5.400 olabiliyor. Bu açıdan da EYT’liler avantajlı oluyorlar.

SGK'dan müjdeli haber: 10 yıl çalışanlar emekli oluyor, maaşlar etkilenmeyecek!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.