EkonomiGenelTürkiye

Seyyanen zam formülü ile memur emeklilerine en düşük maaş 15.400 TL’ye kadar yükseliyor!

MEMUR EMEKLİLERİ, MAĞDUR DURUMDA KALDI!

Türkiye’de son zamanlarda memurlara, memur emeklilerine, SSK ve Bağkur emeklilerine maaş zamları verildi. Ancak, birtakım iddialara göre, memur emeklileri adaletsizlik yaşadı. Memur emeklilerine %25 maaş zamı yapılırken, memurlara %17,55 maaş zammının üzerine ek 8.077 TL seyyanen zam verildi. Ancak bu seyyanen zamdan memur emeklilerinin yararlanmasına izin verilmedi.

MEMURLARIN EMEKLİ OLMALARI, KAYBETTİRİYOR!

Günümüzde, memurlar ile memur emeklileri arasında adeta bir uçurum oluştu. 3600 ek gösterge düzenlemesiyle bu farkın giderilmesi amaçlanmıştı. Ancak son maaş zammıyla birlikte, bu fark uçuruma dönüştü. Bugün bir memur ayda 30 Bin TL maaş alırken, emekli olması durumunda maaşı neredeyse üçte iki oranında azalıyor. Bu nedenle, emekli olmak isteyen memurların sayısı neredeyse hiç olmayacak.

MEMUR EMEKLİLERİNE SEYYANEN ZAM YOLU!

Memur emeklilerinin maaşlarıyla ilgili konuşan İsa Karakaş, “Çalışan memurlara yapılan seyyanen zamın memur emeklilerine yansıtılmaması nedeniyle bu emekliler zor durumda kaldılar. En düşük memur emeklisinin maaşına, memur maaş zammı kadar zam yapılırsa, yani seyyanen zam eklenirse, 15.400 TL gibi bir rakam ortaya çıkar. Ancak bu yansıtılmadığı için bugün en düşük memur emeklisinin maaşı 9.800 TL olarak ödeniyor.

En düşük memur maaşı 22 Bin TL iken, en düşük memur emeklisi maaşıyla karşılaştırıldığında %44,5 oranında bir farkla karşılaşıyoruz. Bir memur emekli olduğunda, mevcut maaşının yaklaşık %70’ini alabilmesi gerekiyor. Seyyanen zam ile bu oran oldukça düştü. Şu anda memurlar belki bunun zararını hissetmiyorlar, ancak yarın da onlar emekli olacaklar. Bu durumu düzeltecek bir formül var. Toplu sözleşme görüşmelerinde, memur emeklilerine seyyanen zam yapılması kırmızı çizgi olmalı. Memur sendikaları bunu talep etmeliler. Aksi takdirde, ileride memur emeklilerinin kök maaşlarını konuşmaktan başka seçenekleri kalmaz ve memurlar isteseler de emekli olmayı tercih etmezler.” dedi.

Seyyanen zam formülü ile memur emeklilerine en düşük maaş 15.400 TL'ye kadar yükseliyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.