EkonomiGenelTürkiye

Yeni zam haberiyle İstanbul, Ankara ve İzmir’de akaryakıt fiyatları yükseliyor!

Benzine Zammın Ardından Yeni Bir Fiyat Artışı Bekleniyor

Motorine gelen zammın ardından benzinde de fiyat artışı bekleniyor. Artışın salı günü devreye gireceği belirtiliyor.

Motorindeki zammın etkisiyle birlikte, petrol fiyatlarındaki artış ve Türkiye’nin referans aldığı benzin piyasasındaki artış da göz önüne alındığında, litre başına 1,30 ila 1,55 TL arasında bir zam beklentisi bulunuyor.

Geçmiş Zamlar ve Fiyat Değişimleri

16 Temmuz’da kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarı 2,52 TL’den 7,52 TL’ye yükseltilmişti. Bu nedenle, 16 Temmuz Pazar günü itibarıyla İstanbul Avrupa Yakasında benzin fiyatları 34,01 TL’ye çıkmıştı. 25 Temmuz’da ise benzine ek olarak 2 TL’lik bir zam daha gerçekleşmişti.

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanması

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payının eklenmesiyle hesaplanmaktadır. KDV hariç rafineri satış fiyatı, bu şekilde bulunmaktadır. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirlenir. Dağıtım firmalarının uyguladığı fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebilir.

Yeni zam haberiyle İstanbul, Ankara ve İzmir'de akaryakıt fiyatları yükseliyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.