EkonomiGenelTürkiye

“Yılmaz: Ek Vergi Hakkında Bilgilendirme”

CNN Türk’te gerçekleştirilen canlı yayında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu. Yeni bir vergi getirilip getirilmeyeceği ve enflasyonun ve faizin düşürülmesi konularında konuşan Yılmaz, hedeflerinin 2026’ya kadar enflasyonu ve faizi tek haneli rakamlara düşürmek olduğunu belirtti.

Yılmaz, “Enflasyon beklentilerimizin üzerinde seyrediyor. Bunda depremin etkisi de var. Kurda uzun bir süre istikrarlı bir seyir izlendi. Ancak son dönemde kur, reel bir tabana oturdu. Merkez Bankamız son dönemde 15 milyar dolar rezerv biriktirdi. Kur artışının enflasyonist bir etkisi oldu ve beklentilerimizi güncellememizi gerektirdi. Enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz. Deprem etkisi dışında AB standartlarına uygun bir bütçe açığı hedefliyoruz. Parasal politika çerçevesinde 2026’da faiz ve enflasyonu tek hanelere indirme hedefimiz var. Enflasyon sadece parasal politika ile sınırlı değil, yapısal reformlar da içerecek.” şeklinde konuştu.

Yılmaz ayrıca, yıl sonuna kadar ek bir verginin getirilmeyeceğini ve kamuda tasarruf tedbirlerinin alındığını söyledi. “Enflasyon artışı hem giderlerin hem de gelirlerin artmasına neden oluyor. Kamu enerji fiyatlarını son dönemde sübvanse etti. Giderler artarken gelirlerin de artması gerekiyor. Ücret artışlarıyla bütçe imkanları zorlanarak artırıldı. Ancak en önemli faktör deprem etkisi. Bu artışları birkaç yıl içinde tamamlayacağız. Kamuda fedakarlık yapılacak. Cumhurbaşkanımızın tasarruf genelgesi halen yürürlükte. Bu ay sonuna kadar ek tasarruf tedbirleri talep edildi. Tasarruf, kaynakları etkili bir şekilde kullanmayı gerektirir. Şu anda bütçede dengeyi sağlamış durumdayız. Kurumlar vergisini 5 puan artırdık. İhracatçılar için ise 1 puan artırdık. Bundan sonra Meclis’e düzenlemeler sunulabilir, ancak ek bir vergi tartışması yıl sonuna kadar söz konusu değil. Bu yıl için alınması gereken tedbirleri aldığımız kanaatindeyiz.” şeklinde açıklamalar yaptı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.