EkonomiGenelTürkiye

“1999 Sonrası Emeklilikte Yeni Gelişme: 1800 Gün Primiyle Erken Emeklilik Müjdesi!”

Emeklilikte İkinci Reform: SSK ve Bağ-Kurlu Erken Emeklilik Durumu

Bağ-Kurlular İçin Yeni Düzenleme
Bağ-Kur’lu esnaf ve çiftçilerin prim gün şartı olan 9000 gün, 7200 güne düşürülecek. Bu düzenleme küçük esnafların, kuaförlerin, marangozların, pazarcıların ve diğer küçük esnafın daha az primle emekli olmasını sağlayacak. Ayrıca, doktorlar, eczacılar, avukatlar gibi meslek gruplarının da bu düzenlemeden faydalanması bekleniyor.

Kısmi Emeklilikte 900 Gün Avantajı
Kısmi emeklilik durumu da düzenleme kapsamında olacak. Şu anda 5400 prim günüyle kısmi emeklilik hakkı elde edebilen Bağ-Kur’lular, bu sürenin 4500 güne düşürülmesini bekliyor. Bu şekilde, Bağ-Kur’lu çalışanlar için 900 gün avantajı sağlanacak. Düzenleme, yapılacak yasal düzenlemeyle çerçevesi çizilecek.

EYT’li Beklentisi
Bu düzenlemenin, EYT’li olarak 9000 prim günü tamamlayamayan erkek esnafa da erken emeklilik imkanı sunacağı belirtiliyor. Dolayısıyla, 7200 prim günü tamamlayan Bağ-Kur’lu erkek esnafı, EYT kapsamında hemen emekli olabilecek.

Prim Ödeme Kolaylaşacak
Emeklilik için kadınlara yönelik bir reform da gerçekleştirilecektir. Kadınlara emeklilik için yaş ve prim desteği sağlanacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Çalışmayan kadınlar, isteğe bağlı sigorta kapsamında aylık brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında prim ödemektedirler. Yapılacak düzenlemeyle, devlet bu tutarın yüzde 67,52’sini karşılayacak ve ev kadınları aylık primlerini düşürecektir. Bu şekilde, yıllık 12.810 lira devlet desteği sağlanmış olacak.

Prim Gün Sayısı İçin Destek
Bağ-Kur’luların emeklilik için prim gün sayısını düşürecek olan bir düzenleme, isteğe bağlı prim ödeyen ev kadınlarını da sevindirecektir. İsteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur kapsamında bulunmaktadır. Ev kadınlarının primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak ve eğer Bağ-Kur’luların prim günleri SSK’lılarla eşitlenirse, ev kadınları 4500 gün primle emekli olabilecektir.

Çocuğu Olanlara Erken Maaş
Gelecek dönemde, kadınlara yaş desteği sağlanacak ve emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanıyor. Benzer bir model, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzetilmektedir. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, annelere çocuk sayısına göre prim eklenip yaş şartında indirim yapılacaktır.

Borçlanma İmkanı
Kadınlara yönelik bir başka imkan ise doğum borçlanmasında sağlanacak. Hali hazırda anneler, sigortadan sonra yaptıkları doğumları için borçlanma yapabilmektedir. Staj sonrası doğumlar için de borçlanma imkanı bulunmaktadır. Kadınların sigortadan önceki doğumları için de borçlanma yapabilmesi talepleri bulunmaktadır. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesiyle emeklilik yaşını geriye çekmek mümkün olacaktır.

Ev Kadınlarına Prim Desteği
Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacaktır. Bu kapsamda en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3212,56 TL’dir.

Anneye Yıpranma Payı
Kadınlara yönelik olarak yaş desteği sağlanacak ve emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanmaktadır. Bu model, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir şekilde uygulanarak annelere çocuk sayısına göre prim eklentisi ve yaş indirimi sağlanabilecektir.

Borçlanmaya Yeni Ayar
Reform çalışmaları kapsamında, annelerin sigortadan önceki doğumlarına da borçlanma imkanı getirilmesi gündeme gelecektir. Anneler hali hazırda sigortadan sonra yaptıkları doğumlar için borçlanma yapabilmektedirler. Staj sonrası doğumlar için de borçlanma imkanı bulunmaktadır. Eğer kadınlar sigortadan önceki doğumlarına da borçlanma yapabilirse, emeklilik yaşını geriye çekmek mümkün olacaktır.

SSK ve Bağ-Kur Arasında Kısmi Emeklilik Koşulları Aynı Mı?
Şu anda, SGK’da 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar 3600 gün prim ödeyerek emekli olma hakkına sahiptirler. Bağ-Kur kapsamında ise en az 5400 gün prim ödemesi gerekmektedir.

Prim Eşitlemesi Bütün Bağ-Kur’luları Kapsayacak Mı?
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in ifadelerine göre, küçük esnafları daha az primle emekli edecek bir model üzerinde çalışılmaktadır. Reform paketiyle esnafın, SGK’lılarla aynı prim gün sayısına ulaşması hedeflenmektedir. Bu sayede, Bağ-Kur’lu çalışanlar 9000 gün yerine 7200 günde emekli olabile

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.