EkonomiGenelTürkiye

Emeklilik Yaşı: Hükümet Açıkladı, Yeni Düzenlemeyle Ne Zaman Emekli Olunacak?

Emeklilik Yaşı Tartışmaları: Hükümetin Yanıtı ve Yeni Düzenleme

Emeklilik Yaşı Tartışmaları

Türkiye’de emeklilik yaşının yükseltileceğine dair tartışmalar yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. TBMM’de görüşmeleri başlayan ve 2024 ile 2028 yılları arasını kapsayan 12. Kalkınma Planı’na göre emeklilik yaşının yükseltileceği iddia edilmişti. Sosyal Güvenlik Uzmanları buna dair açıklamalar yapmıştılar. Yaşanan bu tartışmalara son noktayı ise hükümet koydu. Hükümet adına konuya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklık getirdi.

Hükümetin Yanıtı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 12. Kalkınma Planı görüşmelerinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Emeklilik yaşı ile alakalı olarak herhangi bir değişiklik yapılmasını öngörmüyoruz. Bununla alakalı olarak hükümetin herhangi bir hedefi de yok. Emeklilikte yaş yükseltilmesine dair bir çalışma da yapmıyoruz” dedi.

Türkiye’de Emeklilik Yaşı

Türkiye’de emeklilik yaşında bir norm birliği sağlanmış değildir. Sigorta başlangıçlarına göre emeklilik yaşı değişmektedir. EYT kapsamında olanlar için yapılan son yasal düzenleme ile emeklilik yaşı tamamen kaldırılmıştı. Yaş hariç koşulları sağlayanlar istedikleri zaman emekli olabiliyorlar. Ancak EYT kapsamı dışında kalanlar için emeklilik yaşı şu anda kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak uygulanmaktadır. 2008 yılı sonrasında ilk defa sigortalı olanların emeklilik yaşları ise kadınlarda da erkeklerde de 65 olacaktır. Bu kişiler prim şartını yerine getirdiklerinde 65 yaşında emekli olabileceklerdir.

Yeni Emeklilik Düzenlemesi Yapılacak Mı?

Hükümetin emeklilik yaşının yükseltileceğini yalanlamasının ardından yeni bir emeklilik düzenlemesinin olup olmayacağı da merak edilmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni bir emeklilik düzenlemesi üzerinde çalışmaktadır. Bu düzenlemede Bağkur’luların prim eşitlenmesi ile ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi planlanmaktadır. Bunların yanında orta vadede de emekli olurken aylık bağlama oranında değişiklik yapılması planlanmaktadır. Ancak bu aylık bağlama oranına bağlı olarak yapılacak yasal düzenlemenin 2028 yılını bulabileceği iddia edilmektedir. Bu süreçte çalışanlar mevcut koşullarda emeklilik planlamalarını yapmak durumunda kalacaklardır. Yasal düzenlemelere dair herhangi bir somut adım şimdilik atılmış değildir.

Emeklilik Yaşı: Hükümet Açıkladı, Yeni Düzenlemeyle Ne Zaman Emekli Olunacak?

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.