EkonomiGenelTürkiye

“SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı Emeklilerinin Zam Oranı Belirlendi! Emekli Maaşları Kapsamlı Bir Değişim Yaşıyor…”

EYT Düzenlemesiyle Emekli Sayısı 15 Milyonu Geçti

EYT düzenlemesi, 28 Şubat’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek Türkiye’deki emekli sayısını 15 milyonun üzerine çıkardı.

Emekli Aylıkları Düşerken Emekli Sayısı Artıyor

Türkiye’deki emekli sayısı her geçen gün artmasına rağmen, milyonlarca emekli vatandaş için ayrılan bütçe payı her yıl düşmeye devam ediyor. Temmuz ayında bekledikleri zam miktarını alamayan emekli vatandaşlar, gözünü Ocak ayında yapılacak artışa çevirmiş durumda.

Emekliler 10 Yılda 2 Kat Fakirleşti

AKP iktidarı döneminde, yıllar önce asgari ücretin üzerinde bulunan en düşük emekli maaşları giderek azaldı ve bugün taban aylık alan bir emekli, 11 bin 402 liralık asgari ücretin neredeyse yarısını alacak duruma geldi.

Bu durum, 15 milyona yakın emekli vatandaşın 8 milyonunun halihazırda bir işte çalışarak hayatını sürdürmesine neden oluyor. Ocak ayında yapılacak olan artışla ilgili önemli veriler de paylaşıldı.

Merkez Bankası Yapılacak Zam İçin Tahmin Verdi

Yasaya göre, 2023 yılı sonunda emekli maaşlarına yapılacak minimum zam oranı, Temmuz ve Aralık ayları arasındaki enflasyon oranına bağlı olarak belirlenecektir.

TÜİK, yılın ilk 9 ayı için birikmiş enflasyon oranını yüzde 61.53 olarak açıklarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise 2023 yılı enflasyonunun yüzde 68.01 olmasının muhtemel olduğunu bildirdi.

Farklı Statülere Göre Farklı Artışlar Bekleniyor

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, bu tahminlerin gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu belirterek, söz konusu rakamların yılın ikinci yarısı için yüzde 40.28’lik bir enflasyon farkına işaret etti.

Yani, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için herhangi bir refah payı eklenmezse, maaşlara yansıtılacak minimum artış yüzde 40.28 olacak.

Emekli Sandığı’ndan aylık alan vatandaşlar için ise zam oranı yüzde 49.28 olarak gerçekleşecektir.

Yalnızca Enflasyon Farkı Ödenecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fiyat istikrarını sağlayabilmek için çalışan ücretlerinde öngörülebilirlik sağlanmasının önemini vurgulayarak, bu yıl en düşük emekli maaşının seyyanen bir artış haricinde tüm emekliler için refah payı ödemesi beklenmediğini belirtti.

Manipüle Edilen Enflasyon Rakamları Emekliyi Fakirleştiriyor

Emekliler, 2024 yılına girerken sadece enflasyon farkı alarak zam değil. Bu durum, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tartışmalı enflasyon verilerine tepki gösterilmesine neden oluyor. Vatandaşlar, rakamlarda yapılan manipülasyon nedeniyle alım güçlerinin her geçen yıl daha da zayıfladığını dile getiriyor.

Açıklanacak kesin enflasyon rakamı aynı zamanda asgari ücret artışı için de önemli bir referans noktası olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında başlayacak çalışmalarını, yılın ilk 11 ayında kesinleşen enflasyon ve son ayda tahmin edilen rakam üzerinden şekillendirecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.