EkonomiGenelTürkiye

Ağustos Enflasyon Oranı: ENAG Sonuçları Açıklandı! Yüzde Kaç Oldu?

TÜİK Ağustos 2023 Enflasyon Rakamları: ENAG Enflasyonu ve TÜİK Tahminleri

Türkiye’de bugünün en önemli ekonomi verisi, TÜİK tarafından açıklanacak olan Ağustos 2023 döneminin enflasyon rakamları olacak. TÜİK’in enflasyon rakamları, pek çok veri üzerinde etkili olacak. Resmi enflasyona ek olarak, bazı bağımsız araştırma grupları da kendi enflasyon rakamlarını açıklıyorlar. Bu gruplar arasında en çok bilineni ise Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) olarak adlandırılıyor.

ENAG Nedir?

ENAG, akademisyenler tarafından kurulan ve TÜİK’in enflasyon rakamlarını gerçekçi bulmayanların dikkate aldığı bir enflasyon araştırma grubudur. ENAG, her ay düzenli olarak enflasyon araştırması yapıyor ve TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklamasından hemen önce ölçtükleri enflasyon oranını kamuoyuna duyuruyor. ENAG’ın enflasyonu resmi bir niteliğe sahip olmasa da, TÜİK’in rakamlarına güvenmeyenler için dikkate değer olarak görülüyor.

ENAG Enflasyonu Yüzde Kaç Çıktı?

Ağustos 2023 döneminin enflasyon araştırma sonuçları kısa bir süre önce ENAG tarafından açıklandı. Buna göre Ağustos ayında ENAG’ın belirlediği aylık enflasyon oranı yüzde 8,59 olarak gerçekleşti. Enflasyonun 12 aylık artışı ise yüzde 128,05 olarak bildirildi. Ayrıca, ENAG’ın belirlediği yıllık enflasyon oranı da yüzde 83,96 olarak açıklandı. Bu yıllık enflasyon oranının 2023 yılının Ocak – Ağustos dönemini kapsadığı belirtildi.

ENAG Enflasyonu Ne İşe Yarıyor?

ENAG tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının resmi niteliği olmadığı için, herhangi bir hesaplamada kullanılmadığı biliniyor. Bu enflasyon rakamları sadece TÜİK’in rakamları ile karşılaştırılması amacıyla kullanılıyor. ENAG ile TÜİK’in enflasyonu neden farklı ölçtüğü konusu ise uzun süredir üzerinde anlaşılamayan bir konu olarak kalmaya devam ediyor.

TÜİK Enflasyonu Yüzde Kaç Çıkar?

TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyonun yüzde kaç olacağına dair büyük bir heyecanla bekleyiş sürüyor. Kısa bir süre içerisinde TÜİK, bu rakamları kamuoyuna duyuracak. TÜİK’in enflasyon rakamları ile ENAG’ın enflasyonu karşılaştırıldığında, resmi enflasyonun yüzde 5’i geçmesi büyük bir sürpriz olacak. Muhtemelen TÜİK’in enflasyon rakamı yüzde 3 ile yüzde 5 arasında değişecektir.

Ağustos Enflasyon Oranı: ENAG Sonuçları Açıklandı! Yüzde Kaç Oldu?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.