EkonomiGenelTürkiye

Emeklilik Yaşı Düşüyor: 2000-2019 Arası Sigorta Girişi Olanlar İçin 2190 Gün Erken Emeklilik!

Erken Emeklilik İçin 7 Kullanışlı Formül

Çocuklar Avantajı

Kadın çalışanlar çocukları üzerinden prim kazanma imkanına sahiptir. 3 çocuğa kadar olan borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl ek kazanç elde edilebilir. Bu sayede çocuk sahibi bir anne, çocuklarının sigortalı olmadan önce doğmuş olmaları şartıyla 6 yıl erken emekli olabilir.

Askerlik Öne Çeker

Erkek çalışanlar için askerlik süresi, emeklilik yaşı ve prim kazanma süresi açısından önemli bir avantaj sağlar. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanma, sigorta giriş tarihini geriye çekebilir. Bu şekilde en az 1 yıl daha erken emekli olmak mümkündür.

10 Yıl Prim Yeterli

Kısmi emeklilik olarak da bilinen yöntemde, 15 yıl ve 3600 gün prim ödeyenler daha fazla çalışmadan emekli olabilir. Kadınlarda yaş şartı 58, erkeklerde ise 60’tan başlar. Bu imkan, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalılar için geçerlidir. Sonrası için prim ve yıl şartları yükselmektedir.

Yüzde 60 Rapor Yeterli

Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 oranında kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. En az 1800 gün prim ödeme şartı gerekmektedir.

Vergi İndirimi Yaş Şartını Kaldırır

Engelli çalışanlar, en az yüzde 40 engellilik oranına sahip olduklarında yaş şartına bakılmaksızın 15 yıl ve 3600 günden başlayarak, işe giriş tarihlerine göre 18 yıl ve 4680 güne kadar süreyle emekli olabilirler.

Yıpranma Hakkı

Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekilerek emeklilik imkanına kavuşabilmektedir.

Anneye Prim Avantajı

Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan anneler, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor ve bu süre yaş şartından düşülüyor.

Emeklilik Yaşı Düşüyor: 2000-2019 Arası Sigorta Girişi Olanlar İçin 2190 Gün Erken Emeklilik!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.