EkonomiGenelTürkiye

Akaryakıta zam kapıya dayandı! Benzin ve motorin fiyatı hangi seviyelere çıkacak?

*TÜRKİYE’DE AKARYAKIT ZAMMI BEKLEYİŞİ DEVAM EDİYOR*

**Petrol Piyasasında Sular Durulmuyor!**

Küresel petrol piyasalarında yaşanan fiyat artışları, Türkiye’de milyonlarca araç sahibini endişelendiriyor. Fiyatların durulmamasıyla birlikte akaryakıt maliyetleri de yükseldi. Bununla birlikte dolar kuru da hafif hafif yükselişini sürdürünce herkesin aklında cevaplanması gereken tek soru şu: Akaryakıta yeni bir zam gelecek mi?

Akaryakıt fiyatlarına yönelik öncü veriler, zam beklentisini gündeme getirirken sektör kaynakları da son duruma dair bilgileri kamuoyuna aktardı.

**Petrol Piyasasında Gelişmeler**

Küresel petrol piyasası, tam olarak bir krizin içinde bulunuyor. Dünyada resesyon endişeleri tartışılırken bazı petrol üreticisi ülkeler üretimlerini azaltmaya karar verdiler. Rusya’nın üretimi kısma kararı bir süredir uygulanıyor ve yıl sonuna kadar da devam edecek. Ancak Suudi Arabistan’ın aldığı karar, petrol fiyatlarına asıl darbeyi vurdu. Suudi Arabistan, Rusya’nın kısacağı üretimden 5 kat daha fazla üretimi azaltacağını açıkladı. Bu durum, OPEC üyesi diğer ülkelerin de üretim kısıntısı yapmaya hazırlandıkları anlamına geliyor. Brent petrolün varil fiyatı da bu kriz ortamında son bir yılın en yüksek seviyesi olan 91 dolara kadar çıktı.

**Dolar Kurunda Yükseliş Trendi**

Petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, dolar kurunun da sakin bir şekilde yükseldiği görülüyor. Şu anda dolar kuru 26,84 TL seviyesinde fiyatlanıyor ve adım adım bir süre önceki 27 TL noktasına ilerliyor. Akaryakıt maliyetlerinin dolar kuru üzerinden hesaplanması nedeniyle kur artışları, akaryakıt zammı için ayrı bir zemin hazırlıyor.

**Akaryakıt Zammı Kaçınılmaz**

Petrol fiyatları ve dolar kurunun yükselmesiyle birlikte, akaryakıt fiyatlarında zam kaçınılmaz hale gelmiştir. Ancak şu ana kadar benzin ve motorin için resmi bir zam açıklaması yapılmadı. Maliyet hesaplamalarının yapıldığı, ancak nihai kararın henüz verilmediği bildirildi. Pazartesi gününün bekleneceği ve bu zammın 2 TL’yi aşabileceği akaryakıt sektörü tarafından aktarıldı.

Öte yandan, İstanbul’da şu anda benzinin litresi 36,84 TL, motorinin litresi ise 37,92 TL olarak satılmaktadır.

Kaynak: [Emeklilere Cumhurbaşkanı jesti! Bayram ikramiyesi zamlanıyor, yeni tutar kaç TL oluyor?](dummy-link)

Akaryakıta zam kapıya dayandı! Benzin ve motorin fiyatı hangi seviyelere çıkacak?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.