EkonomiGenelTürkiye

Uçacak Konut Fiyatları! Resmi Açıklama Geldi!

TÜİK Açıkladı: İnşaat Maliyet Endeksi Haziran Ayında Arttı

Inşaat sektörüne dair Haziran 2023 döneminin maliyet endeksi verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Bu verilere göre, inşaat maliyet endeksinde yükseliş Haziran ayında devam etti. Haziran 2023 döneminde bir önceki aya göre inşaat maliyetlerinde %4,43 oranında bir artış yaşandı. Yıllık olarak ise inşaat maliyetleri %49,32 oranında arttı.

İnşaat Malzemeleri ve İşçilik Maliyetlerinde Fiyat Artışı

İnşaat maliyet endeksinin ayrıntıları da açıklandı. Malzeme endeksi aylık bazda %5,81 oranında yükseldi. İşçilik endeksinde ise %0,86 oranında bir artış gerçekleşti. Yıllık bazda ise malzeme endeksi %35,67, işçilik endeksi ise %105,11 oranında arttı.

Bina İnşaatı Maliyetleri Arttı

Haziran ayında bina inşaatı maliyet endeksi bir önceki aya göre %3,83 oranında yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise %51,80 artış gösterdi. Malzeme endeksi aylık bazda %5,04, işçilik endeksi ise %0,80 arttı. Yıllık bazda ise malzeme endeksi %37,95, işçilik endeksi %105,53 oranında yükseldi.

Bina Dışı İnşaatlar İçin Veriler Açıklandı!

Bina dışı yapılar için haziran ayında inşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre %6,45 arttı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise %41,69 artış gözlendi. Aylık bazda malzeme endeksi %8,33, işçilik endeksi ise %1,05 oranında yükseldi. Yıllık bazda ise malzeme endeksi %28,91, işçilik endeksi ise %103,57 oranında arttı.

Konut Fiyatları Patlayacak!

TÜİK inşaat maliyet endeksi, konut fiyatlarını etkileyen veriler arasında yer alıyor ve artık konutların bir miktar daha yüksek bir fiyatla inşa edildiğini gösteriyor. Haziran ayı verileri bu yönde bir eğilim gösterirken, Temmuz ayında inşaat maliyet endeksi rakamlarının daha da yükseleceği bekleniyor. Asgari ücrete yapılan zam ile işçilik endeksinde keskin bir yükseliş yaşanacak. Bu durum, sıfır konut fiyatlarında önemli bir artış olabileceğine işaret ediyor.

Uçacak Konut Fiyatları! Resmi Açıklama Geldi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.