EkonomiGenelTürkiye

SGK-SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşlarına %65 Ek Zam Açıklandı! En Düşük Maaşa 3.902 TL Artış

**Emeklilere Ocak Zammı ve İyileştirmeler Hakkında Gelişmeler**

**CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ’DAN AÇIKLAMA**

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonun geniş kesimler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri gidermek amacıyla adımlar attıklarını ve maaşlarda düzenlemelere gittiklerini belirtti. Yılmaz, yılbaşından itibaren memurların maaşlarında enflasyon oranına göre bir artış olacağını ve bu artışın memur emeklilerine de yansıyacağını ifade etti. Ayrıca işçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlara ilişkin oransal artışlar ve enflasyon farkının olacağını sözlerine ekledi.

**TAKVİM BELLİ OLDU**

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaların devam ettiği bilgisi verildi. Önümüzdeki hafta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın katılımıyla yapılacak toplantıda, emeklilere yapılacak iyileştirmeler masaya yatırılacak. Sonrasında ise çalışma tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanı’na sunularak yasa süreci başlatılacak.

**İLK FORMÜL TABAN AYLIK İÇİN**

Emeklilere yönelik iyileştirme çalışmalarında taban aylıkta yapılacak artış öne çıkıyor. Şu anda 7 bin 500 lira olan en düşük aylık ödemesinin artırılması bekleniyor ve en az 10 bin lira seviyesi konuşuluyor. Bu düzenlemeyle, emeklilere kök aylığı ne olursa olsun 10 bin liradan az ödeme yapılmayacak. Taban aylıkta yapılacak artış konusunda farklı formüller öneriliyor:

– Net asgari ücret artışının yeniden sağlanması: Temmuz’da net asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı ancak taban emekli aylığı aynı kaldı. Önceki seviyenin yeniden sağlanması için en düşük emekli aylığının 10 bin 52 liraya yükseltilmesi düşünülüyor.

– Enflasyon oranının yansıtılması: 2023 yılı enflasyon tahminlerine göre, bu yılın ikinci yarısında enflasyonun yüzde 37.76 olması bekleniyor. Eğer bu oran yansıtılırsa, en düşük emekli aylığı 10 bin 332 liraya kadar çıkabilir.

– Asgari ücretle eşitleme: Halen net 11 bin 402 lira olan asgari ücretle en düşük emekli aylığının eşitlenmesi durumunda, ek ödeme dahil aylığı 11 bin 402 liranın altında olan tüm emeklilerin geliri artacak. Bu durumda, 7 bin 500 lira alanların geliri 3 bin 902 lira artacak.

**İKİNCİ FORMÜL KÖK AYLIK İÇİN**

Taban aylıktaki artışların yanı sıra kök aylıkta da artış üzerinde duruluyor. Seyyanen artış formülüyle tüm emeklilere aynı tutarda bir zam yapılabileceği gibi, maaşa göre kademeli bir artış da söz konusu olabilir.

**ÜÇÜNCÜ FORMÜL ORANSAL ZAM**

Emeklilere yönelik üçüncü formül ise oransal zam olarak öne çıkıyor. Kök aylıklara yansıyacak bu artışın miktarı, maaşa göre belirlenebilir.

**KARAR ERDOĞAN’IN**

Hazırlanan formüller, tamamlandıktan sonra Cumh

SGK-SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşlarına %65 Ek Zam Açıklandı! En Düşük Maaşa 3.902 TL Artış

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.