EkonomiGenelTürkiye

44 Yaşında Emeklilik İçin SGK’dan Önemli Açıklama!

Erken Emeklilik İçin Farklı Alternatifler

Erkeklere Askerlik Borçlanması

Emeklilik planlamasında erkekler için dikkate alınması gereken önemli bir faktör, askerlik süresidir. Askerlik süresi, emeklilik yaşı ve prim kazanma süresi üzerinde etkili olabilir. Ayrıca, 15 yıl ve 3600 gün prim ödemiş olanlar kısmi emeklilik hakkına sahip olabilir. Bu hak erkekler için 60 yaşından itibaren geçerlidir, ancak 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için de uygulanmaktadır.

Kadınlara Doğum Borçlanması

Kadın çalışanlar, 3 çocuğa sahip olduklarında 2160 gün, yani 6 yıl ek prim kazanabilmektedir. Bu, kadınların emeklilik yaşını 6 yıl öne çekebilir. Ancak bu avantajdan faydalanmak için çocukların sigortalı olmadan önce doğmuş olması gerekmektedir.

Engelli ve Malullükten Emeklilik

Çalışma kapasitesi en az yüzde 60 oranında azalmış olanlar, malulen emekli olma hakkına sahiptir. Bu durum için en az 1800 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır. Ayrıca, en az yüzde 40 engellilik oranına sahip olan engelli çalışanlar, yaş sınırlaması olmaksızın belirli sürelerde emekli olabilirler. Ağır işlerde çalışan bazı meslek grupları, madenciler, gazeteciler ve gemi adamları gibi, daha erken emekli olabilme avantajına sahiptir. Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan anneler, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte birini toplam primlerine ekleyebilir ve bu sayede yaş şartını düşürebilir.

44 Yaşında Emeklilik İçin SGK'dan Önemli Açıklama!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.