EkonomiGenelTürkiye

SGK girişi olanlara müjde: Erken emeklilik TABLO açıklandı!

**Bağ-Kur Prim Gün Şartı 9000’den 7200’e Çekiliyor: Küçük Esnafa Büyük Avantaj**

1 MİLYON ESNAFA 5 YIL KAZANÇ

Türkiye’de, milyonlarca Bağ-Kur sigortalısını ilgilendiren önemli bir gelişme yaşanıyor. Önümüzdeki dönemde Meclis’e sunulması planlanan bir düzenleme ile Bağ-Kur prim gün şartı, 9000’den 7200’e çekilecek. Bu düzenleme özellikle küçük esnaf için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor ve sektör temsilcileri tarafından olumlu bir şekilde karşılanıyor. 5 yıl erken emeklilik sağlayacak düzenlemeye dair merak edilenler haberimizde…

Küçük Esnaf 1800 Gün Kazanacak

Bağ-Kur prim gün şartının 9000’den 7200’e çekilmesi, küçük esnaf için büyük bir avantaj sağlayacak. Düzenlemeye göre, bu avantajdan yararlanabilecek küçük esnaf, işletmelerinde ’10 ve altı kişi çalıştıran’ olarak tanımlanacak. Bu kapsamda yer alan işletmeler, prim günlerini daha hızlı bir şekilde tamamlayarak emeklilik hakkını elde edecekler.

EYT’Lİ ESNAFLAR KAPSAMDA MI?

Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnaflar da bu düzenlemeden yararlanacaklar. Prim gün şartı 9000’den 7200’e inince, EYT’li esnaflar 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecekler. Ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar için emeklilik yaşının belirlenmesi, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre değişecek. Başlangıç tarihine göre belirlenen yaş sınırlarını tamamlamak gerekecek.

Tarih Kriteri Merak Konusu

Düzenleme ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de tarih kriteri. Meclis’e sunulacak olan tasarının ayrıntıları henüz netleşmemiş olsa da, yürürlüğe gireceği tarih ve geçmiş prim günleri ile ilgili düzenlemeler, kamuoyunun dikkatle beklediği konular arasında bulunuyor.

AİLE VE GENÇLİK BANKASI KURULUYOR

Meclis’te görüşülecek ilk düzenlemelerden birisi Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması olacak. Gelirleri petrol ve doğalgaz ile maden varlıklarımızdan gelecek olan fon şeklindeki banka birçok sosyal ödemeyi de finanse edecek. Banka kurulduktan sonra özellikle evlilik kredisi ve ev kadınlarının sosyal güvencesi gibi konular için düğmeye de basılacak.

EVLENENLERE FAİZSİZ KREDİ FIRSATI

Ailelere ve gençlere yönelik destekler için hayata geçirilecek bankanın ana gelir kaynağı, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz, petrol ve madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmı olacak. Bankanın yasal altyapısının hazırlanarak kurulmasının ardından da evlenen gençlere 150 bin liraya kadar faizsiz kredi projesi hayata geçirilecek. 24 ayı geri ödemesiz 48 ay vadeli kredi, deprem bölgesinden başlatılarak yaygınlaştırılacak. Burada ödenecek miktar zaman içinde artırılabilecek. Evlenenler bu krediye başvurduktan sonra 2 yıl geri ödeme yapmayacak.

TAŞERON İŞÇİLER KADRO BEKLİYOR

Daha önce kadroya geçen 1 milyon taşeron işçilerin haricinde bazı teknik nedenlerle kadro imkanı bulunmayan 100 bin taşeron işçi de bu dönemde kadro imkanı bekliyor. Bu işçilerle ilgili çalışmalar da yapıldı. KİT’lerdeki taşeronlar ve şoför kadrosundakiler bu yasaların çıkmasını bekliyor.

MEMURLARA 3600 EK GÖSTERGE

Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme de çalışmalar tamamlanınca Meclis’e taşınacak. Önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanabilecek. Bu düzenleme memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını yükseltecek.

SGK girişi olanlara müjde: Erken emeklilik TABLO açıklandı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.