EkonomiGenelTürkiye

52 Yaşında Emeklilik Geliyor! Piyango Onlara Vuracak!

Ev Hanımlarına Emeklilik İmkânı Geliyor: Detaylar Belli Oldu

İsteğe Bağlı Sigorta Priminin Ödenmesi

Türkiye’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sözü olan ev hanımlarının emeklilik imkânının sağlanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yoğun bir çalışma yürütülmektedir. Bu çalışma kapsamında, ev hanımlarının emekli olmaları ve evlerine iki maaş birden girmesi amaçlanmaktadır.

Sistem içerisinde ev hanımlarının emekli olabilmesi için sigorta primi ödemesi gerekmektedir. Ev hanımlarının bir işverenleri olmayacağı düşünüldüğünde, primlerin nasıl ödeneceği konusu belirlenmiştir. Ev hanımları, primlerini kendileri ödeyeceklerdir. Emekli olmak isteyen ev hanımları, her ay SGK’ya prim ödemesi yapacaklardır.

Ev hanımının SGK’ya ödediği sigorta primi miktarının üçte biri, devlet tarafından karşılanacaktır. Örneğin, ev hanımının 30 günlük sigorta priminin 20 gününü kendisi ödeyecektir. Kalan 10 günlük kısmı ise devlet destekleriyle karşılanacaktır. Bu şekilde, ev hanımlarının şu anda 2.861 TL olan aylık prim ödemesinin 1.430 TL’si devlet tarafından ödenecektir.

Emeklilik Yaşında İndirim

Ev hanımlarının emekli olabilmek için uzun yıllar beklemeleri, sigorta primlerini ödemeyi kabul etmeyi engelleyebilirdi. Normalde, kadınlar EYT’li değillerse 58 yaşında emekli olabilmektedir. Ancak ev hanımları, çocuk sayılarına göre avantajlı olabileceklerdir.

Çalışma Bakanlığı, doğum borçlanması gibi bir uygulamaya geçmeyi planlamaktadır. Her çocuk başına, ev hanımlarının emeklilik yaşında 2 yıl indirim yapılacaktır. 3 ve daha fazla çocuğu olan ev hanımları ise 6 yıl daha erken emekli olabileceklerdir. Örneğin, 3 çocuğa sahip olan ev hanımı, 52 yaşında emekli olma imkânına sahip olacaktır.

Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak?

Emekli maaşları, kişilerin prime esas kazançlarına göre belirlenmektedir. En alt seviyeden prim ödemesi yapıldığında, ev hanımlarına en düşük emekli maaşı olan 7.500 TL ödenecektir. Prim tutarı yükseldikçe, daha yüksek emekli maaşı alınabilecektir.

52 Yaşında Emeklilik Geliyor! Piyango Onlara Vuracak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.