EkonomiGenelTürkiye

“16,5 Milyon Emekliye Hem Ara Zam Hem 3. İkramiye Detayları: En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?”

**Emekliye Zam ve İkramiye: Ekim Ayında Meclis’ten Çıkacak Adımlarla Düzenleme Yapılacak**

Emekli maaşları konusunda yapılan toplu sözleşme zammının ardından gözler şimdi Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla gerçekleşecek emekli maaşı düzenlemesi adımlarına çevrildi. Emekliye zam konusunda çeşitli formüller masada yer alırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bizzat bütçe çalışmalarını yönetirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da teknik çalışmalara yön veriyor.

**Emeklilere İkramiye Ödenmesi**

Milyonlarca emekli için geçici bir zam konuşulurken şimdi ek olarak bir ikramiye ödenmesi konusu da gündeme geldi. Yaklaşık 17 milyon emekli her Ramazan ve Kurban bayramlarında iki kez ikramiye alıyor. Bu yıl Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla bir üçüncü ikramiye ödenmesi de düşünülüyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanlarının hazırlık yaptığı biliniyor.

**İyileştirme Harici Ödeme**

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan iyileştirme çalışması devam ederken, ara zam konusu Ekim ayında TBMM’nin açılmasıyla gündeme gelecek. Üçüncü ikramiye ise bu çalışmadan ayrı olarak düşünülüyor. Tüm emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilmesi düşünülüyor.

**İkramiye Miktarı Ne Kadar Olacak?**

Bir kereliğine ödenecek ikramiye miktarı üzerinde çalışmalar devam ediyor. İlk olarak masaya 5 bin lira rakamı geldiği ve bu rakam üzerinde uzlaşı sağlandığı öğrenildi. Ancak bakanlıklar henüz resmi bir açıklama yapmadı. Açıklamanın çalışmanın tamamlanmasından sonra ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

**Ara Zam İçin Masada Olan Formüller**

Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam alacak. Memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Ancak iyileştirme çalışması da gündemde. Bu iyileştirme Ocak artışıyla birlikte yapılabileceği gibi öncesinde de hayata geçirilebilir. Özellikle Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla konunun Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

**Emekliye Seyyanen Zam Yapılabilir**

Gündeme gelen formüllerden biri de seyyanen artış. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. Memurlara geçtiğimiz ay 8 bin 77 lira seyyanen artış yapıldı. Ancak seyyanen artış kararı alınırsa ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışmanın sonunda belli olacak.

**Enflasyon Üzeri Artış Yapılabilir**

Seyyanen artışının dışında gündeme gelecek bir başka formül de enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtiliyor. Oransal artış konusunda karar verildiğinde, Ocak ayını beklemek zorunda kalınmayacak. Belirlenen tarihte, belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilecek.

**En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?**

Diğer bir formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesi. Nisan ayında olduğu gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artışın gündeme gelmesi bekleniyor. Emeklilere ilişkin iyileştirmeler, yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecek. Meclis Ekim ayında açılacak, bu nedenle emeklilerin gelirini artıracak düzenleme en erken Ekim ayında Meclis’e taşınacak.

**Emekli Memur Zammı İçin Talepler**

Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılması sonrasında tüm kamu çalışanlarına 8 bin lira seyyanen artış yapıldı. Memur emeklileri ise yüzde 25 zam almışlardı. Toplu sözleşme görüşmelerinde memur emeklilerine de bu seyyanen artışın yapılması talepler arasında yer almıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.