EkonomiGenelTürkiye

ÖSYM Başkanı Ersoy, soru hazırlama sürecini anlattı!

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Güvenlik Önlemlerini Anlattı

Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, göreve geldiği günden bu yana ÖSYM’nin güvenlik önlemleriyle ilgili yaptığı çalışmaları paylaştı. Geliştirilen önlemlerle ilgili olarak bin 200’e yakın hoca ile aktif bir şekilde çalıştıklarını belirten Ersoy, güvenliğin ÖSYM için birincil öncelik olduğunu ifade etti.

Binlerce Akademisyen ile Güvenlik Soruşturması

Ersoy, soru hazırlarken güvenliği üst seviyede tuttuklarını ve bu süreçte binlerce akademisyenle çalıştıklarını belirtti. ÖSYM’nin havuzunda bulunan 7 bin akademisyenin güvenlik soruşturmalarının altı ayda bir yapılmasına dikkat çekti. Her bir soru, en az beş-altı denetimden geçerek şifreleniyor ve soruyu yazan bile son aşamada soruyu tanıyamıyor.

Kapalı Dönemde Yüksek Güvenlik Tedbirleri

Ersoy, kapalı dönem sürecinde güvenlik önlemlerinin son derece titizlikle uygulandığını ve soruların baskı sürecinin gerçekleştirildiğini belirtti. Kapalı dönem olarak adlandırılan alana girmek için özel izinler gerektiğini ve bu alanda sadece ÖSYM yetkililerinin bulunduğunu ifade etti. Bu süreçte elektrik kablosu dışında hiçbir kablo girişine izin verilmediğini ve içeride spor, sağlık ve sinema alanları da bulunduğunu aktardı.

Gizlilik Sözleşmesi ve Kanuni Yaptırımlar

Ersoy, soru hazırlayan hocaların gizlilik sözleşmesi imzalamak zorunda olduğunu ve ÖSYM bünyesinde yazılan ve denetlenen soruların hiçbir şekilde dışarıda kullanılamayacağını vurguladı. Ayrıca, hocaların özel ders veremeyeceğini ve herhangi bir yayınevinde soru yazamayacağını da belirtti. Bu tür durumların ortaya çıkması halinde kanuni yaptırımların uygulanacağını vurguladı.

ÖSYM Akademi ve E-sınav Uygulamaları

Ersoy, ÖSYM’nin sürekli olarak ölçme, değerlendirme ve soru tekniklerini geliştirdiğini ve bu doğrultuda ÖSYM Akademi’yi kurduklarını açıkladı. ÖSYM Akademi sayesinde uzmanların sürekli eğitim alabileceklerini ve kendilerini geliştirebileceklerini belirtti. Ayrıca, ÖSYM’nin kağıttan dijitale geçmeyi planladığını ve e-sınav uygulamalarını yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti. Bu sayede sınav süreçlerinin kısalacağını ve adayların sonuçları çok daha hızlı bir şekilde öğrenebileceğini belirtti.

TR-YÖS Sınavının Uluslararası Boyutu

Ersoy, 13 yıl aradan sonra bu yıl Uluslararası Öğrenci Sınavı (TR-YÖS) düzenlediklerini ifade etti. Bu sınavın amacının Türkiye ve yakın coğrafyadaki üniversitelerin uluslararası öğrencilerini almak olduğunu belirtti. Ayrıca, e-sınav sistemine geçişle birlikte 27 ülkede sınav yapılmasının kolaylaşacağını ve personel gönderme ihtiyacının azalacağını aktardı.

Göreve geldiği günden beri ÖSYM’nin güvenlik politikalarını en üst seviyeye taşıyan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, ÖSYM’nin güvenli ve adil bir sınav süreci sağlamak için attığı adımları detaylarıyla açıkladı.

ÖSYM Başkanı Ersoy, soru hazırlama sürecini anlattı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.