EkonomiGenelTürkiye

Asgari Ücrette Yeni Dönem: İki Rakamla Maaş Zammı Hesaplaması Sızdı

Asgari Ücret Zamı: 2024 Yılı Hesaplamaları ve Değişen Sistem

1. Asgari Ücret Zammında Sistem Değişiyor

Ülkemizde milyonlarca insanı etkileyen asgari ücret ile ilgili zam gelişmeleri, yakından takip edilmeye devam ediyor. Özellikle Ocak 2024 için zam beklentileri, herkes tarafından merak ediliyor. İşçiler, yüksek bir zam umut ederken işverenler ise kendilerini zor durumda bırakmayacak bir artış üzerinde hesaplamalar yapıyor. Ekonomi yönetimi ise enflasyonu artırmayacak bir çözüm yolu bulabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

2. Zam Hesaplamaları ve Değişen Sistem

Yüksek enflasyon dönemlerinde asgari ücrete yılda sadece bir kez zam yapılması, geçim sıkıntısı yaşanmasına neden oluyordu. Bu durumu engellemek amacıyla son 2 yıldır asgari ücrete yılda 2 kez zam yapılıyordu. Ancak yeni bir değişiklikle beraber bu süreç geride kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kararıyla asgari ücrete yılda yalnızca bir kez zam yapılacak. Bu karar, asgari ücretlilerin 2024 yılının ikinci yarısında ciddi sıkıntılar yaşamasına yol açabilir. Enflasyondaki düşüş hızını yakalamadan uygulanacak olan bu kararın, asgari ücretlileri olumsuz etkilemesi beklenmektedir.

3. Zam Hesaplamalarının Yapılması

Asgari ücrete yapılacak zam hesaplamaları bu yıl erken başlamış durumda. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alan taraflar, ayrı ayrı hesaplamalar yaparken, son karar hükümet tarafından uygulanacak. Dolayısıyla ne işçi tarafının ne de işveren tarafının hesapladığı zam miktarının geçerliliği olmayacak.

Asgari ücret zamı hesaplanırken enflasyon oranları dikkate alınacak. Hükümetin üzerinde çalıştığı iki farklı zam formülü bulunuyor. Merkez Bankası, en son yıl sonunda yüzde 67,22’lik bir enflasyon tahmini açıklamıştı. Bu tahmin doğrultusunda asgari ücret zamı hesaplamalarında da değişiklikler yapıldı.

4. İlk Zammın Hesaplanması

İki formül arasında ilki, yıl sonu enflasyon rakamının doğrudan asgari ücrete yansıtılmasını öngörüyor. Bu formüle göre, asgari ücretin mevcut hali olan 11.402 TL, Ocak ayında 19.066 TL’ye yükseltilecek. Bu zam sonrasında bir yıl içerisinde asgari ücrete başka bir zam yapılmayacak.

5. İkinci Zammın Hesaplanması

İkinci formülde ise yıl sonu enflasyon rakamı esas alınacak fakat Temmuz ayında yapılan yüzde 34’lük asgari ücret zammının oranı çıkarılacak. Bu durumda asgari ücret 15.189 TL olacak.

Asgari Ücrette Yeni Dönem: İki Rakamla Maaş Zammı Hesaplaması Sızdı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.