EkonomiGenelTürkiye

Başkent’te Hamsi: 100 TL/kg

Yüksek Fiyatlar ve Vatandaşın Tercihi: Hamsi, Palamut ve Diğer Balık Türleri

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte, hamsi, palamut, lüfer, çupra, levrek, somon, torik gibi çeşitli balık türleri tezgahlarda yerini almış durumda. Fakat fiyatların yüksek olması, vatandaşların uygun fiyatlı balıkları tercih etmesine neden oluyor.

Hamsi Fiyatları Tavan Yaptı!

Balıkçılık sektöründe 15 yıldır faaliyet gösteren Yavuz Dinç’in verdiği bilgilere göre, hamsi fiyatları oldukça yüksek seviyede. Karadeniz’de hamsinin kilosu 40 lira iken, Ankara’da bu fiyat 100 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşlar uygun fiyatlı olduğu için hamsi satın almayı tercih ediyor. Diğer balık türleri ise daha pahalı olduğu için daha az talep görüyor.

Yüksek Fiyatlar, Azalmış Talep

Bu sene balık fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayan Dinç, palamut balığının ise az miktarda çıktığı için fiyatının daha da yükseldiğini belirtiyor. Vatandaşların alım gücünün düşük olması da talebi azaltan bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle birçok vatandaş, balığın fiyatını sadece öğrenip, alışveriş yapmadan ayrılıyor.

Vatandaşların Tercihi: Hamsi!

Dinç, hamsinin diğer balık türlerine göre daha uygun fiyatlı olduğunu ve vatandaşların daha çok hamsiyi tercih ettiğini belirtiyor. Balık fiyatlarına ilişkin olarak verdiği bilgilere göre:

“Norveç somunu 500 lira, Karadeniz somunu 200 lira, palamut 200 lira, torik 300 lira, barbun 400 lira, tekir 250 lira, istavrit 300 lira, sarıkanat 250 lira, mezgit 150 lira, sarıkanat 250 lira, mezgit 300 lira. Çupra ve levreklerin fiyatı boyutlarına göre değişiklik gösteriyor. En uygun fiyatlı balık ise hamsi. Geçtiğimiz yıllarda bir vatandaş ortalama olarak 2 kilo hamsi alırken, şu anda yarım kilo almaktadır. Yarım kilo hamsinin fiyatı da 50 lira. Bunu alarak ayrılıyorlar.”

Maliyet Artışları

Dinç, mazot fiyatlarında meydana gelen zamın, balık fiyatlarına da yansıdığını belirtiyor. Bu durumun, iş potansiyelini geçmiş yıllara göre düşürdüğünü de eklemektedir.

Başkent'te Hamsi: 100 TL/kg

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.