EkonomiGenelTürkiye

Emeklilik Şartı 5 Yaş Düşüyor: 4A, 4B, 4C Fark Etmiyor!

Engelli Çocuğu Olan Çalışan Annelerin Emeklilik Yaşı İndirimi

Çalışanların emekli olma hayaliyle yıllarca hesaplamalar yaptığı bilinmektedir. Ancak emeklilik şartları her zaman kolay olmamaktadır. Özellikle EYT (Erken Emeklilik Talebi) kapsamında SGK’nın sisteminden yararlanamayan çalışanlar için emeklilik koşulları oldukça zorlayıcıdır. Yüksek prim ödeme şartı sağlansa bile, çalışanlar emeklilik yaşlarını beklemek zorunda kalmaktadır. Özellikle 50-60 yaş arasında beklemek adeta bir çileyi andırmaktadır. Ancak SGK sisteminde bazı çalışanlar için emeklilik yaşını düşüren formüller bulunmaktadır. Bu formüller sayesinde bilinçli başvurular yapılarak erken emeklilik yaşına ve emekli maaşına kavuşulabilmektedir.

Kimler Emeklilik Yaşını Düşürebilir?

SGK mevzuatında, emeklilik yaşını düşürmek için özel durumlar bulunmaktadır. Ancak her çalışan bu durumlardan faydalanma imkanına sahip değildir. Sınırlı sayıda da olsa, bazı çalışanlara emeklilik yaşında indirim uygulanmaktadır. Bu indirimden faydalanmanın en az bilinen yolu ise çalışan annelere, yani kadın çalışanlara sağlanan imkândır. Çocukları üzerinden emeklilik yaşlarını düşürebilen çalışan anneler, daha erken bir yaşta emekli olma avantajına sahip olabilmektedirler.

Tek Şart: Bakıma Muhtaç Engelli Çocuk Sahibi Olmak

Emeklilik yaşını düşürmek isteyen çalışan kadınlardan tek bir koşul aranmaktadır. Bu koşul, bir başkasının bakımına muhtaç engelli bir çocuk sahibi olmaktır. Bu koşulu yerine getiren çalışan anneler için çalışma hayatı oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Çalışma hayatı ile çocuk bakımını dengelemek zorunda kalan bu kadınlar için SGK, bazı avantajlar sağlamaktadır.

Prim Katkısı Veriliyor!

SGK’nın uyguladığı sistem kapsamında, engelli çocuğu olan kadın çalışanlara prim gün sayısı üzerinden %25 oranında bir katkı verilmektedir. Engelli çocuğa sahip bir kadın, emekli olma sürecinde, sahip olduğu prim günlerine %25 oranında SGK katkısı yapılmaktadır. Örneğin, 6000 prim gününe sahip olan bir kadın çalışan, emekli olmak istediğinde, SGK katkısıyla bu prim günleri 7500 olarak değerlendirilmektedir. Bu şekilde bahsedilen kadınların emekli olmak için uzun yıllar çalışma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.

Emeklilik Yaşında İndirim!

Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan çalışan kadınlar, emeklilik yaşlarında da indirimden faydalanmaktadırlar. Bu indirim oranı %25 olarak uygulanmaktadır. Örneğin, 6000 prim gününe sahip olan bir kadın çalışan, %25 avantajla 1500 gün ek prim günü kazanmaktadır. Bu durumda kadının emeklilik yaşında da 1500 gün indirim yapılmaktadır. Bu da çalışan kadınların 4-5 yaş daha erken bir yaşta emekli olmaları anlamına gelmektedir.

Emeklilik Şartı 5 Yaş Düşüyor: 4A, 4B, 4C Fark Etmiyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.