EkonomiGenelTürkiye

Üstünde Ne Bekliyor?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Sosyal Yardım Zamları Açıklandı

Yılbaşından İtibaren Sosyal Yardım Ödemeleri Zamlanacak

Sosyal yardım ödemeleri, yılbaşı itibariyle zamlanacak. Düşük gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik hazırlanan sosyal yardım paketleri, enflasyon oranlarına ve ekonomik koşullara bağlı olarak güncellenmektedir. Ocak ayında ihtiyaç sahiplerinin maaşları güncellenecek. Bu destekler, yaşlılardan engellilere, hastalardan birçok kesime yatırılmaktadır. Ocak ayında %15 oranında bir zam yapılarak ödemelerin yatırılacağı merak edilmektedir. Orta vadeli programdaki %65 TÜFE tahmini ile enflasyon farkı birlikte göz önüne alındığında, %49.46 oranına çıkacaktır. Bu nedenle emekli maaşlarında ve sosyal yardımlarda büyük bir artış gerçekleşecektir.

2023 Eylül Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı mı?

2023 yılı Eylül ayı enflasyon rakamları henüz açıklanmamıştır. 6 aylık enflasyon farkı, son dakika açıklamaları ile belirlenmektedir. Temmuz, Ağustos ve Eylül rakamları büyük bir öneme sahiptir. 3 aylık enflasyon farkı netlik kazandıktan sonra, Temmuz ve Ocak aylarında yapılacak olan sosyal yardımlara zam miktarları da belirlenecektir.

Zamlı Maaşlar Ne Kadar Olacak?

Tahminlere göre, maaşlarda gerçekleşecek olan zam oranıyla birlikte 3.059 TL’ye kadar çıkacaktır. Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olan engelli ve yaşlılara verilmektedir. Bu ödeme, 5.097 TL’den 7.619 TL’ye yükselecektir.

Engelli maaşı, engelli olan vatandaşlara %40 ile %69 arasında değişen oranlarda verilmektedir. Bu oranlar, 1.874 TL yerine 2.801 TL olarak ödenecektir. %70 ve üzerinde engelli olanlara ise 2.811 TL yerine 4.202 TL ödeme yapılacaktır. Bu aylık ödemelerden faydalanmak için kişi başına düşen gelirin 3.800 TL’nin altında olması gerekmektedir.

Ayrıca, ailelere çocuk desteği ödemesi yapılmaktadır. SED kapsamında, okul öncesi çocuklara verilen ödemeler 2.441 TL’den 3.619 TL’ye çıkarılacaktır. İlköğretimde okuyan çocuklar için 3.632 TL yerine 5.428 TL, ortaöğretimde okuyan öğrenciler için 3.874 TL yerine 5.790 TL ödeme yapılacaktır. Üniversite öğrencilerine ise 4.358 TL yerine 6.514 TL yardım ödemesi verilecektir.

Hasta vatandaşlara yönelik yapılan yardım ödemeleri de belirlenmiştir. Tüberküloz veya SSPE hastalarına yapılan yardım miktarı olan 5.097 TL, 7.619 TL’ye çıkarılacaktır. Tüberküloz hastaları için aylık ödeme ise 600 TL yerine 2.219 TL’ye yükseltilecektir.

Engelli bireyin yakınına ise 18 yaşından küçük engelli olan bireylerin yakınlarına 1.874 TL yerine 2.801 TL ödeme yapılacaktır.

Belirlenen bu destek ödemeleriyle birlikte sosyal yardım alan vatandaşlar, Ocak ayında artan ödemelerle finansal olarak rahat bir döneme gireceklerdir. 2024 Ocak ayı itibarıyla bugünkü düzenlemeler hayata geçirilecektir.

Üstünde Ne Bekliyor?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.