EkonomiGenelTürkiye

“EYT’li Emeklilere 5 Bin TL’lik İkramiye Ödeme Günleri Tahsis Numarasına Göre Belirlendi!”

**Emekli Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi Hakkında Müjde**

Emekli Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi için müjdeli haber
Emekli Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi hakkında araştırmalar hızlandı. İnternet arama motorlarında ikramiye ödeme tarihleri sorgulanıyor. Emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarında yılda toplam 2 kez olmak üzere ikramiye ödeniyor. Bu yıl ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle ilk kez 3. ikramiye ödemesi yapılacak.

Başkan Erdoğan’dan verilen müjde
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 9 Ekim Pazartesi günü Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Beştepe’de toplandı. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçerek alınan kararları açıklayan Başkan Erdoğan, emeklilere müjde verdi. Başkan Erdoğan, açıklamasında ”Emeklilerimizi rahatlatacak yeni bir karar aldık. Emeklilerimize bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme yapmayı kararlaştırdık.” ifadelerini kullandı.

Bir defaya mahsus ödeme
3. ikramiye yanı sıra emekliye ek zam beklentisi de bir süredir gündemde yer alıyordu. 9 Ekim tarihli Kabine Toplantısı sonrası Başkan Erdoğan, “Yaptığımız kapsamlı değerlendirmelerin ardından emeklilerimizi rahatlatacak karar aldık. Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin Türk Lirası ödeme yapmayı kararlaştırdık. Hem emekli olup hem de fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi kapsam dışı bırakıyoruz. Bütçemize toplam maliyeti 61 milyar lirayı geçen bu ödemeler Kasım ayının ilk yarısı itibariyle emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacaktır. Yılbaşında emeklilerimizin durumunu yeniden gözden geçireceğiz. Türkiye büyüdükçe güçlendikçe zenginleştikçe ortaya çıkan kaynağı milletimizle paylaşmayı sürdüreceğiz.” açıklamalarını yaptı.

Cumhuriyet Bayramı Emekli İkramiyesi Kimlere Verilecek?
Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi, fiilen çalışan emeklilere verilmeyecek. 1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dâhil, çalışması olanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar ödeme kapsamında olmayacak. Başkan Erdoğan’ın, Kasım ayının ilk yarısında yatacağını duyurduğu 5.000 TL tutarındaki Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi, fiilen çalışan emekliler hariç olmak üzere SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından emekli olan tüm vatandaşların yanı sıra, dul ve yetim aylığı alanlara da verilecek.

Fiilen Çalışan Emekli Ne Demek?
Fiilen çalışan emekli, emekli olduğu halde herhangi bir iş yerinde çalışmaya devam eden kişiler için kullanılan bir tabirdir. Resmi olarak emekli olmuş bir kişinin, hala bir işte çalışmaya devam ettiği durumlarda, bu kişilere fiilen çalışan emekli denir. Yani kişi, emekli aylığı almaya hak kazanmış olsa da iş hayatına devam ediyorsa bu kişi, fiilen çalışan emeklidir.

İki aylik alana yüksek dosyadan
Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara, en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılacak. Yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek, yoksa genel hükümlere göre geri alınacak.

EYT’liler Emekli İkramiyesi Alacak mı?
EYT düzenlemesi ile emekli olan ve emekliliğinin ardından çalışmaya devam etmeyen vatandaşlar, Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesinden yararlanabilecek. Ancak EYT’li olup çalışmaya devam eden kişilere ikramiye ödemesi yapılmayacak.

Dul ve Yetim Maaşı Alanlara 5 Bin TL Emekli İkramiyesi Yatacak mı, Ödenecek mi?
Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi dul ve yetimleri de ilgilendiriyor. Dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar da 5 bin TL bayram ikramiyesi alabilecek. Dul ve yetimlere yönelik ödeme, hakediş oranına göre hesaplanacak. 5 bin TL’lik ikramiye ödemesinden; Dul olup çocuğu olmayanların yüzde 75, Dul olup çocuğu olanların yüzde 50, Yetim olanların ise yüzde 25 oranında faydalanması bekleniyor. Buna göre; Dul olup çocuğu olmayan kişilere 3750 TL, Dul olup çocuğu olan kişilere 2500 TL, Yetimlere ise 1250 TL ödeme yapılması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.