EkonomiGenelTürkiye

Devletin Tapu Harcı: 34.155 TL! Size Bedava Olsa Bile Ödemek Zorundasınız.

Devlet, babanızın veya annenizin size bedava verse bile, tapu devri için 34.155 TL tapu harcı alacak! – 2023 yılında, yeniden değerleme oranlarıyla birlikte birçok vergi kaleminde artış yaşanırken, yükselen konut fiyatları tapu harcı miktarlarında da rekor artışlara neden oldu.

Ev sahibi olmak isteyen kişiler, satın almaya hazırlandıkları konutların tapu harcı miktarlarını duyunca şoke olurken, tapu devir işlemlerinde de aileler için kötü haber geldi. Özellikle baba oğul arasında gerçekleştirilen tapu devri ve satış işlemlerinde ödenecek tapu harcı miktarı merak edilmektedir.

BABA OĞUL SATIŞI VE TAPU DEVİR İŞLEMİ İÇİN TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?

Ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilen tapu devir işlemlerinde masraflar da önemli bir konudur. Anne oğul arasında, baba çocuk arasında gerçekleştirilen tapu devir işlemlerinde tapu harcı miktarı araştırılmaktadır. Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık, konuyla ilgili bir okur sorusunu yanıtladı. Karabıyık, gayrimenkul bağışında yüzde 6,831 oranında tapu harcı tahsil edildiğini belirtirken, tutarın emlak vergi değeri üzerinden hesaplandığını ifade etti.

Normal şartlarda, 500 bin TL bir satışta tapu harcı olarak, evi satan kişiden yüzde 2 ve evi alan kişiden yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 oranında hesaplanarak 20 bin TL tahsil edilir. Ancak bağış yapıldığında tapu harcı farklı hesaplanmaktadır ve 500 bin TL değerindeki bir taşınmaz için tapu harcı olarak 34 bin 155 TL tahsil edilir.

2023 YILINDA BABA OĞULA TAPU DEVİR MASRAFLARI! 1. DERECE YAKINI İÇİN TAPU HARCI ÖDENİR Mİ?

Bedelsiz tapu devir işlemleriyle ilgili olarak Karabıyık şunları belirtti: “Baba çocuğuna gayrimenkul bağışladığında, öncelikle yüzde 6,831 oranında tapu harcı ödenir. Ardından Veraset ve İntikal Vergisi tarifesine göre vergi hesaplanır ve beyanname verilmesi gerekmektedir. Vergi oranları yüzde 5’ten başlayıp yüzde 15’e kadar çıkmaktadır.

(Bağışı yapan kişi anne, baba, eş veya çocuk değilse, vergi oranları yüzde 10’dan başlayıp yüzde 30’a kadar çıkmaktadır.) 2021 yılı için 7.703 TL istisnai tutarı bulunmaktadır. İstisnai tutarın üzerindeki kısım için Veraset ve İntikal Vergisi ödenmektedir. Vergi, üç yılda ve 6 taksitte (her yıl Mayıs ve Kasım aylarında) ödenmektedir. Gayrimenkulün değeri olarak emlak vergi değeri dikkate alınmaktadır.”

Devletin Tapu Harcı: 34.155 TL! Size Bedava Olsa Bile Ödemek Zorundasınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.