EkonomiGenelTürkiye

Parası olanlar için önemli bir bilgilendirme: Merkez Bankası KKM’nin sonunu açıkladı.

KKM’DE KRİTİK DÜZENLEMELER!

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Merkez Bankası tarafından yapılan değişiklikler, Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kararlarını içermektedir.

Yapılan bu çok önemli değişikliklerle beraber yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis uygulamasına son verilmiştir. Bu düzenleme ile beraber TL mevduatlar artarken, KKM hesaplarından TL mevduata geçiş sağlanacak. Böylece KKM’de bulunan hesapların büyüklüğü sona erecektir. TL mevduatların büyümesi ile beraber makro finansal istikrar desteklenecektir.

ZORUNLU KARŞILIKLARDA ARTIŞ

Merkez Bankası tarafından yapılan değişikliklere göre, bankalardaki döviz mevduatlarına uygulanan zorunlu karşılıklar artırılmıştır. Buna göre, vadesiz, ihbarlı ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı yüzde 29 olarak belirlenmiştir. 3 ay, 6 ay ve 1 yıl vadeli döviz hesaplarının zorunlu karşılık oranı ise yüzde 25 olarak güncellenmiştir. 1 yıldan daha uzun vadeli döviz hesaplarında ise zorunlu karşılık oranı yüzde 19 olarak uygulanacaktır.

KKM HESAPLARINDA DÖNÜŞÜM

Merkez Bankası tarafından alınan en kritik kararlardan biri, KKM hesaplarında dönüşüm uygulamasıdır. Vadesi dolan KKM hesapları, bankalar tarafından standart TL mevduat hesaplarına dönüştürülecektir. Bankalar, belirlenen hedefi tutturamazlarsa ek menkul kıymet tesisi zorunluluğu ile karşı karşıya kalacaklardır. Bu da bankaların müşterilerin KKM’den TL mevduat hesaplarına geçişlerini teşvik etmeleri gerektiği anlamına gelmektedir.

MERKEZ BANKASI’NDAN YENİ AÇIKLAMA!

Merkez Bankası, yapılan değişikliklere dair bir açıklama yaparak, “Para Politikası Kurulu 20 Temmuz 2023 toplantısında alınan karar gereği makro finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceğini duyurmuştur. Bu sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedef uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulaması son bulmuştur.

Bu düzenlemeler ile TL mevduatlar artacak, KKM hesaplarından TL mevduata geçiş sağlanacaktır. Böylece KKM hesaplarındaki varlıklar azaltılacaktır. Bu da makro finansal istikrarın güçlenmesine destek olacaktır. Merkez Bankasınca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan Türk lirası hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine, Kur koruması bulunmayan Türk lirası payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine karar verilmiştir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Parası olanlar için önemli bir bilgilendirme: Merkez Bankası KKM'nin sonunu açıkladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.