EkonomiGenelTürkiye

10 Yıl Çalışıp Erken Emekli Olun: 1800 Prim Günü ve Yaş Şartı Yok! 2000-2008 Sonrası İçin Geçerli.

Malulen Emekli Olma Süreci ve Şartları: Türkiye’de Malulen Emeklilik

MALULEN EMEKLİ OLMA ŞARTLARI:

Çalışma Süresi

Malulen emekli olmak isteyen kişiler en az 10 yıl süreyle çalışmış olmalıdır.

Prim Gün Sayısı

10 yıl içerisinde en az 1800 prim günü tamamlanmalıdır.

Sağlık Durumu

Malulen emekli olabilmek için işgücü kaybının en az yüzde 60 olduğunu tespit edecek sağlık raporu alınmalıdır. Bu durum, çalışanın işe başlama tarihinden sonra meydana gelmelidir.

İş Kazası veya Meslek Hastalığı

İş kazası veya meslek hastalığı geçiren kişiler, bu durumlarını ispatladıktan sonra malulen emeklilik hakkına sahip olabilirler. %60 veya daha fazla kayıp oranı tespit edildikten sonra malulen emeklilik hakkı elde edilebilir.

%40 Malullük Raporu

%40 ve üzeri malullük raporu olan kişiler, diğer malulen emekli olma şartlarını sağladıkları takdirde yaş şartına tabi olmazlar.

Malulen Emeklilik Yaşı

Malulen emekli olabilmek için yaş şartı bulunmamaktadır. Malulen emeklilik isteyen kişiler için yaş sınırlaması yoktur. Önemli olan, çalışanın işgücü kaybının en az yüzde 60 olduğunun belirlenmesi, 10 yıl süreyle sigortalı olarak çalışması, ve 1800 prim ödeme gününü tamamlamış olmasıdır. Ayrıca, malulen emeklilik için prim borcu olmamalıdır.

Malulen emeklilik başvuruları için Sağlık Bakanlığınca görevlendirilmiş hastanelerde heyet incelemesi yapılır ve çalışanın malullük oranı belirlenir. Bu süreç sonucunda uygun şartları sağlayan kişilere malulen emeklilik hakkı tanınır.

KİMLER MALULEN EMEKLİLİKTEN FAYDALANABİLİR?

5510 sayılı kanuna göre 4A, 4B ve 4C sigortalılarının veya işverenin beyanıyla, iş kazası veya meslek hastalığı gibi durumlar sonucunda düzenlenen sağlık raporu ile çalışanın meslekte kazanma gücünün en az %60 oranında kaybettiği tespit edilirse ve çalışan görevini yapamayacak duruma düşerse malulen emeklilik hakkı elde edebilir.

Meslek hastalıkları arasında kanser, Multiple Skleroz (MS), akciğer nakli, şizofreni, Parkinson, AIDS, demans, solunum sistemi hastalıkları, beyin tümörü, epilepsi, anemi, denge bozuklukları, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, görme azlığı, kalp nakli, kalp yetmezliği, tüberküloz ve böbrek nakli gibi rahatsızlıklar yer almaktadır.

10 Yıl Çalışıp Erken Emekli Olun: 1800 Prim Günü ve Yaş Şartı Yok! 2000-2008 Sonrası İçin Geçerli.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.