EkonomiGenelTürkiye

Ticaret Bakanlığı, üreticileri korumak için ithalata karşı önlemler alıyor.

**Ticaret Bakanlığı ile Yerli Üretim ve Koruma Tedbirleri**

Ticaret Bakanlığı, yerli üretimi ve istihdam artırma hedeflerine yönelik politikaları uygulamaya devam ediyor. Bu politikaların bir parçası olarak, yerli üreticileri ithalat kaynaklı dampingli veya menşe saptırmalı haksız rekabete karşı koruma altına almak önemli bir adımdır.

Uluslararası dış ticaret kurallarına aykırı olarak menşe ve tarife saptırmaları günümüzde ne yazık ki yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak Türkiye, yerli üreticileri ithalat kaynaklı haksız uygulamalara ve tehditlere karşı ticaret politikası savunma araçları ile koruyan ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye’nin ithalatının yüzde 88’i hammadde ve yatırım malından oluşmaktadır.

Bu bağlamda, anti-damping tedbirleri çerçevesinde, Türkiye 1995 yılından bu yana Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olarak toplam 204 tedbir almıştır. Halihazırda Türkiye’de 126 adet anti-damping ve anti-sübvansiyon tedbiri uygulanmaktadır.

2022 yılında Türkiye’nin ithalatının 4 milyar dolarlık bir kısmı bu tedbirlere tabi olmuş ve halen 11 ülke menşeli 12 ürün grubuyla ilgili soruşturmalar devam etmektedir. Şu anda 9 korunma tedbiri uygulanmakta ve bu tedbirler 2022 yılında yaklaşık 800 milyon dolarlık ithalatın etkisini azaltarak yerli üreticileri koruma altına almaktadır.

Ticaret Bakanlığı, Türkiye menşeli ürünlere karşı diğer ülkelerce yürütülen ticaret politikası savunma aracı soruşturmalarında, Türkiye ve ihracatçıların haklarını uluslararası platformlarda etkin şekilde savunarak ihracat pazarlarına engelsiz erişimi sağlamaktadır.

İhracat, ithalat, üretim ve istihdam düzleminde, ülke ekonomisinin büyümesi, gelişmesi ve toplumsal refahın artması önceliklidir. Bu nedenle, büyümenin öncü göstergesi olan ihracat rakamlarının yanı sıra üretim temelli ithalat uygulamalarına da öncelik verilmektedir.

Ticaret Bakanlığı, üreticileri korumak için ithalata karşı önlemler alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.