EkonomiGenelTürkiye

Merkez Bankası’nın faiz kararı Resmi Gazete’de yayımlandı: Kredi muslukları kapatıldı!

**Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Gece Yarısı Faiz Kararı Açıkladı: Kredi Muslukları Kapatıldı**

Merkez Bankası tarafından alınan son flaş faiz kararı gece yarısı sessiz sedasız Resmi Gazete’de yayımlandı! Kredi muslukları resmi olarak kapatıldı.

**Reeskont ve Avans İşlemlerinde Faiz Oranlarının Güncellenmesi**

28 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlarının Tespiti kararı bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Bu karar çerçevesinde reeskont faiz oranı artırıldı. Maalesef, bu kararın sonucunda bankaların kredi muslukları resmen kapatılmış oldu.

**Reeskont Faiz Oranı Nedir ve Ne İçin Kullanılır?**

Reeskont faiz oranı, bir varlığın nakde dönüştürülmesi sırasında, senet veya vadeli çekte belirtilmeyen faiz oranıdır. Reeskont oranı genellikle avans faiz oranıyla aynı olup, iskonto faiz oranından daha yüksektir. Reeskont faiz oranının artırılması kredi hacmini daraltırken, düşürülmesi ise artırır. Merkez Bankası, para politikasını belirlemek amacıyla reeskont faiz oranını kullanır.

**Kredi Muslukları Ne Zaman Açılacak 2023 ve Hangi Bankalar Kredi Vermeyi Durdurdu?**

Merkez Bankası tarafından yayımlanan tebliğe göre, vadesine en fazla 3 ay kalan senetler karşılığında yapılan reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık %30,75 olarak belirlendi. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %31,75 olarak ilan edildi.

Bu faiz oranlarındaki artışın etkisiyle bankaların kredi muslukları fiilen kapatılmış oldu. Bankalar, artık ticari krediler ve konut, taşıt gibi alımlar için sadece belirlenen kriterlere sahip olan kişilere kredi verecekler. İhtiyaç kredisi çekmek isteyen kişiler için zorlu bir süreç başladı. Bankaların yükselen kredi faiz oranları nedeniyle kredi çeken kişilerin ödeyecekleri maliyet artarken, aynı zamanda kredi onayı almak da zorlaştı. Kredilerdeki limit değişikliğiyle birlikte en yüksek limit genellikle 70 bin TL ile sınırlandırılmaya başlandı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı Resmi Gazete'de yayımlandı: Kredi muslukları kapatıldı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.