EkonomiGenelTürkiye

Faiz Açıklamasıyla Altın ve Dolar Yeniden Şekilleniyor!

FED’in Faiz Artırımı Kararı Piyasaları Nasıl Etkileyecek?

İsrail ile Filistin arasında yaşanan savaş, piyasaların pozisyon almasına neden olurken, bu pozisyonunda bir miktar değişiklik meydana gelmek zorunda. Dünya piyasalarını etkileyen ABD ekonomisini yöneten FED, faiz politikasıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bu son dakika açıklaması, FED’in faiz artırımlarına devam edeceğine dair çok güçlü bir sinyal verdi.

FED Başkanı Powell’ın Faiz Artırımı Açıklaması

FED Başkanı Jerome Powell, faiz politikasına ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Eylül ayı enflasyon verilerinde düşüş eğiliminin devam ettiğini gördük, ancak bu kez çok daha az cesaret vericiydi. Pek çok gösterge, iş gücü piyasasının hala sıkı olduğunu, ancak kademeli olarak soğuduğunu gösteriyor. Trendin üzerinde bir büyüme ve iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmamasına dair ek kanıtlar, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir. Yeni ve eski belirsizlikler, para politikasını çok fazla sıkılaştırma riski ile çok az sıkılaştırma riski arasında denge kurma görevimizi zorlaştırıyor” dedi.

FED’in Faiz Artırım Kararı Ne Anlama Geliyor?

FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları, ekonomi çevrelerinde hemen yorumlanmaya başlandı. Normalde, FED’in bu süreci sonlandırmak için 25 baz puanlık bir faiz artırımı yapması bekleniyordu. Ancak, şartların değiştiği en üst düzeyden açıklanmış oldu. Parasal sıkılaşma devam ederken, yeni faiz artırımlarının işaret fişeği atılıyor ve piyasalar yeni bir pozisyon almaya başlayacak. Bu durumdan en çok etkilenecek olan altın ve dolar olacak.

Altın Fiyatlarındaki Yönelim Nasıl Olacak?

FED’in faiz artırımlarının altın fiyatlarını baskıladığı biliniyor. Güvenli liman olarak kabul edilen altın, savaş koşullarında fiyatların artmasına neden olmuştu. FED’in faiz artırımlarını sürdürmesiyle birlikte, altının yükseliş hızının azalması bekleniyor. Bu nedenle altın fiyatlarında düşüş beklenmese de bir durağanlık görülebilecektir.

Dolar Kuru Ne Yöne Doğru Seyreder?

FED’in faiz artırım kararıyla birlikte dolar endeksi güçlenmeye devam edecek. Ancak bu, dolar kuru ile çok fazla bağlantılı bir konu değildir. Dolar endeksinin güçlenmesi, daha çok altın fiyatlarını düşürücü etkiye sahiptir. Dolar kuru ise daha çok Türkiye’nin varlıklarına göre fiyatlanır. Dolar kurundaki yükselişlerin süreceği bildirilirken, FED’in faiz politikasının bu durum üzerinde sınırlı bir etkisi olacağı belirtilmektedir.

Kaynaklar:

  • Başvurana destek maaşı! Aile Bakanlığı ödüyor, her ay 2.800 TL yatıyor!
  • Devlet faizsiz kredi dağıtacak! 60 ay vade, 2 yıl geri ödemesiz, 150.000 TL!
  • Emekliye 5000 TL ne zaman verilecek? Emekli ikramiyesi ödeme takvimi belli oldu

Not: Burada yer alan bilgi ve değerlendirmeler yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.

Faiz Açıklamasıyla Altın ve Dolar Yeniden Şekilleniyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.