EkonomiGenelTürkiye

“1999-2008 Sigortalılarına Büyük Fırsat: Emeklilikte Yeni Yaş Tablosuyla Erken Emeklilik Jestleri!”

Erken Emeklilik İçin Alternatif Yollar

Askerlik Süresi

Erkek çalışanlar için askerlik süresi, emeklilik yaşı ve prim kazanma süresi açısından önemli bir avantaj sağlar. Askere gitmeden önce askerlik süresini borçlanarak, sigorta giriş tarihinin geriye çekilmesi mümkündür. Bu sayede en az 1 yıl önce emekli olmak mümkün hale gelir.

10 Yıl Prim

Kısmi emeklilik olarak da bilinen yöntemde, 15 yıl ve 3600 gün prim ödeyenler daha fazla çalışmadan emekli olabilir. Kadınlarda yaş şartı 58, erkeklerde ise 60’tan başlar. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalılar için geçerlidir. Sonrası için prim ve yıl şartları yükselmektedir.

Çocuk

Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden prim kazanma imkanına sahiptir. 3 çocuğa kadar olan borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl ek kazanç elde edilebilir. Bu sayede yılı ve yaşı dolmuş bir anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilir. Tek şart, çocukların sigortalı olmadan önce doğmuş olmalarıdır.

Yüzde 60 Rapor Yeterli

İş yapabilme gücünü en az yüzde 60 oranında kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. Ancak en az 1800 gün prim ödeme şartı gerekmektedir.

Vergi İndirimi Yaş Şartını Kaldırır

Engelli çalışanlar, en az yüzde 40 engellilik oranına sahip olduklarında yaş şartına bakılmaksızın, işe giriş tarihlerine göre 18 yıl ve 4680 güne kadar süreyle emekli olabilirler. Bu durumda vergi indirimi de sağlanmaktadır.

Yıpranma Hakkı

Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekilerek emeklilik imkanına kavuşabilmektedir.

Anneye Prim Avantajı

Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelere, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenmektedir. Bu süre yaş şartından düşülerek emeklilik hakkı elde edilebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.