EkonomiGenelTürkiye

Emekli Maaşları Kesiliyor! SGK’dan Açıklama Geldi…

**SGK Denetimlerinde Hileli İşlemlere Dikkat!**

SGK denetmenlerinin işlerinin ayrılması sürecinde birçok hileli işlem yapıldığı ve gerçek ya da sahte ihbarların incelendiği bilinmektedir. SGK, emekli maaşlarının denetimlerinde yapay zeka teknolojisini kullanma hakkını kullanmaktadır. Bu yöntem sayesinde yapay zeka, haksız yere maaş alan kişileri daha hızlı ve etkili bir şekilde tespit etmeyi amaçlamaktadır. Şüpheli kişilerin incelendiği herhangi bir usulsüzlük tespit edildiğinde, yapay zeka denetmenlere uyarı vermektedir. Eğer incelenme sonucunda tespit edilen bir usulsüzlük varsa, kişinin emekli maaşı hemen kesilmektedir.

**SGK Denetimleriyle Kayıt Dışı İstihdam Önleniyor**

Geçtiğimiz yıl SGK, ödemelerin yapıldığı toplam 152.596 iş yerinde denetim gerçekleştirmiştir. Bu denetimler sırasında 52.642 işçinin sigortasız çalıştırıldığı ve 1.251 kayıt dışı işlem yapıldığı belirlenmiştir. Ayrıca 2.513 sahte iş yeri ve 124.373 sahte sigortalı tespit edilmiştir. Bu denetimler sonucunda toplamda 3 milyar liralık kamu zararı önlendiği açıklanmıştır.

**Sahte Boşanma Vakaları Emekli Maaşı Alımında Büyük Sorunlar Yaratıyor**

Sahte boşanma vakaları, 2008 yılındaki yasa değişikliklerinden sonra hızla yaygınlaşmıştır. Bu nedenle, 4.387 kişinin haksız yere emekli aylığı alabilmek için eşiyle sahte bir şekilde boşandığı tespit edilmiştir. Emekli maaşı alırken vefat eden bir kişinin maaşı dul veya yetim aylığı olarak eşine veya çocuklarına bağlanabilir. Ancak belirli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu koşullar arasında bekar olma şartı da bulunmaktadır. Yetim, öksüz veya dul aylığı alan bir kişi evlenirse aylığı kesilmektedir. Bu nedenle birçok çift, maaşı alabilmek için kağıt üzerinde boşanma yoluna gitmektedir. Bu kağıt üzerindeki boşanmalar, hukuken sona ermiş olsa da fiilen devam edebilmektedir.

**SGK, Sahte Boşanma Vakalarını Tespit İçin İncelemeler Yapıyor**

SGK, sahte boşanma vakalarını tespit etmek için çeşitli incelemeler yapmaktadır. Örneğin; bir kişinin boşanma tarihi ile maaş talep tarihi arasında çok kısa bir süre varsa, maaş oranları yüzde 10 oranında kesilmektedir. Ayrıca emekli maaşının evde yapılan denetimlere gerek olmasa da çevre araştırmaları, komşuların ifadeleri, apartman aidatları ve mahalle esnafı gibi kaynaklarla detaylı bir inceleme gerçekleştirilmektedir. Resmi kayıtlar, kolluk kuvvetlerinin bilgileri, nüfus adres değişiklikleri, yardım ödemeleri, kira sözleşmeleri ve faturalar gibi belgeler de incelenmektedir. Bunun yanı sıra SGK, sahte işyerleri ve sahte sigortalılık gibi durumları tespit etmek için çalışmalar yapmaktadır. İş yerinde sigortalı olarak gösterilen kişilerin gerçekte sigortalı olarak çalışmadığı tespit edildiğinde, sigortaları iptal edilmekte ve emekli aylıkları kesilmektedir.

**SGK Çalışanlarının Emeklilik İşlemlerinde Yaptığı Hatalar Giderilmeye Çalışılıyor**

SGK, yanlış programlamalar sonucu yapılan hataları gidermek için çaba göstermektedir. Eğer bir işlem yanlışlıkla iptal edilmişse, bu durumun kişiselliğine bağlı olarak ihlaller değerlendirilmektedir. Adil ve demokratik bir sistemden ayrılan kişilere SGK tarafından cezai işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemler arasında ödenen emekli maaşlarının kesilmesi, geriye dönük olarak alınması gereken maaşlar, sağlık harcamaları, ikramiyeler ve faizler yer almaktadır.

SGK’nın denetimlerin yanı sıra, vatandaşların ALO 170 hattı, e-posta ve kağıt posta yoluyla ilettiği ihbarları da değerlendirdiği ve genellikle şikayetçilerin yetim çocukların anne ve babası, kardeşi, arkadaşı, komşusu veya akrabaları olduğu belirtilmektedir.

Emekli Maaşları Kesiliyor! SGK'dan Açıklama Geldi…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.