EkonomiGenelTürkiye

Küresel Piyasalar Beklentilerden Dolayı Olumsuz Etkilendi

**Fed’in Sıkılaştırıcı Para Politikasına Tahminler Güçleniyor**

Analistler, Fed’in eylül toplantısında politika faizini sabit tutma kararının kesin olduğunu ancak kasım toplantısında faiz artırma ihtimalinin yüzde 44’e çıktığını belirtti.

Fed, yayımladığı “Bej Kitap” raporuyla temmuz ve ağustos aylarında “ılımlı” ekonomik büyüme ve yavaşlayan istihdam artışı olduğunu açıkladı.

Hizmet sektörüne yönelik güçlü verilerin beklentileri aşması ve faiz artışı olasılığının artması, analistler tarafından riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturan artan hazine getirileriyle birleşti.

Boston Fed Başkanı Susan Collins, ekonomik verileri değerlendirirken sabırlı olunması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, ABD’de hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustosta piyasa beklentilerinin üzerinde 54,5 gerçekleşirken, konut kredisi başvurularının düşüşü dikkat çekti.

Dolar endeksi Mart 2023’ten bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, altının ons fiyatı düşüş trendini sürdürdü. Brent petrolün varil fiyatı ise arz endişeleriyle son 1 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD Senatosu, Fed Başkan Yardımcılığı’na aday gösterilen Philip Jefferson’a onay verirken, Lockheed Martin’in hisseleri düşüş yaşadı. Apple’ın hisse fiyatı da Çin’in iPhone yasağı haberleriyle değer kaybetti.

New York borsasında endeks vadeli kontratlar negatif bir seyir izlerken, Avrupa borsaları da değer kaybetti. ECB yetkililerinin şahin açıklamaları, Avrupa borsalarının yatırımcılar tarafından yakından takip edildi.

Asya piyasalarında da negatif bir seyir yaşanırken, Çin’de dış ticaret fazlasının beklentilerin altında kalması dikkat çekti.

Türkiye’de BIST 100 endeksi, rekor seviyelerden gelen kar satışlarıyla değer kaybetti. OVP’nin onaylanmasıyla Türkiye’nin hedef ve politikaları belirlendi.

Bugün yurt içinde para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde büyüme, Almanya’da sanayi üretimi ve ABD’de işsizlik başvuruları takip edilecek.

Küresel Piyasalar Beklentilerden Dolayı Olumsuz Etkilendi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.