EkonomiGenelTürkiye

Faiz kararı dolar kurunu nasıl etkiler?

Merkez Bankasının Ağustos 2023 Faiz Kararı Beklentileri

Merkez Bankası’nın Ağustos 2023 dönemi faiz kararı 24 Ağustos Perşembe günü açıklanacak. Piyasalar, bu önemli gelişmeyi beklemeye başladı. Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, bu karara ilişkin beklentilerini ve dolar kuruyla ilgili değerlendirmesini paylaştı.

Faiz Kararının Önemi Azaldı

Tunç Şatıroğlu, faiz kararının artık pek önemli olmadığına dikkat çekiyor. Ona göre para politikasının önemi giderek azalmaktadır. PPK’da yapılan değişikliklerin bir önemi yoktur. Basın veya ekonomistlerin faiz tahmini olsa da bunun önemli olmadığını belirtiyor. Yabancılar, normalleşmenin faiz artırımlarıyla yüzde 25’ten başlaması gerektiğini söyledi. Bir tanesi ise faiz artışının yüzde 40 olması gerektiğini belirtti ve bu en doğrusu olduğunu dile getirdi. Şu anda faiz üst limiti yüzde 25 oldu. Yarın faiz yüzde 25’e çıkarılmayacak. Bunun yapılıp yapılmamasının bir önemi yoktur; faiz oranı ne olursa olsun bir şey ifade etmez.

Duvarda Toslama Stratejisi

Tunç Şatıroğlu, para politikasını eleştirerek, yatırımcıların ciddiyet aradığını ve hesaplarının TÜİK enflasyonuna göre yapıldığını ancak bu veriye kimin inandığını sorguladı. Kamuoyunun yalnızca %6’sının TÜİK verilerine inandığını belirtti ve İTO enflasyonu ile TÜİK arasında büyük farklar olduğunu ifade etti. TÜİK verilerine dayalı politikaların bir anlamı olmadığını söyledi. Hızlı faiz artışının işsizliği artıracağını iddia eden insanlar piyasada boy gösterecektir. Ne kadar duvara toslasak kadar bu yolda ilerleyeceğiz. Bu ekonomik politikalar halkın fakirleşmesine neden olmaktadır. Bunun sorumlusu olan Para Politikası Kurulu üyeleri ise faiz artışı yapmadıkları için eleştirilir.

Dolar Kurunun Durumu

Tunç Şatıroğlu, dolar kurunu da değerlendirerek, Türk lirasında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. Formasyonun bozulmadığı ve rezervlerin tükenmeye devam edildiğini söyledi. Nebati dönemine kıyasla sadece biraz daha iyi olduğunu ifade etti. Dolar kurunda hedeflerin aynı kaldığını belirten Şatıroğlu, Merkez Bankasının mümkün olduğunca kur üzerinde baskı kurmaya devam edeceğini söyledi. Hafif yükselişlerin devam edeceğini de ekledi. Merkez Bankası rezervleri korunduğu sürece doların hızlı yükselişlerinin engelleneceğini söyledi. Ancak rezervler tükenirse durumun değişeceğini belirtti.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Haberimizde kesinlikle yatırım önerileri bulunmamaktadır.

Faiz kararı dolar kurunu nasıl etkiler?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.