EkonomiGenelTürkiye

3600 Günde Emekli Olmanın Şartları ve Yaş Sınırı Açıklandı

KISMİ EMEKLİLİK: HAK KAZANMA KOŞULLARI VE AYLIK TUTARLARI

Çalışanların belirli bir yaşa geldiklerinde emeklilik hakkını kazanmalarını sağlayan kısmi emeklilik sistemi, emeklilik dönemini beklemeden daha esnek bir emeklilik planı sunmaktadır. Kısmi emeklilik, tam emeklilik primlerini tamamlanmadan da bu haktan yararlanmayı mümkün kılar. İşte kısmi emeklilik hakkında merak edilenler:

Kısmi Emekli de 7.500 TL Aylık Alacak

EYT’den primi yetmeyenler için kısmi emeklilik seçeneği bulunmaktadır. Kısmi emeklilikte aylıklar normal emekli aylığının yüzde 25-30 daha düşük olabilmektedir. Ancak kök aylıkları ne olursa olsun 7500 TL aylık bağlanacağından dolayı bir kayıp yaşanmaz.

Temmuz-aralık döneminde enflasyonla birlikte en düşük emekli aylığı 10 bin TL’ye kadar çıkacak. Kısmi emekli olanlar da bu tutarda aylık alabilecektir.

Önümüzdeki günlerde emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi ve esnafın emekliliği için prim gün sayısının düşürülmesi gibi adımların da hayata geçeceği düşünülmektedir.

İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre EYT kapsamında olan ve primini tamamlayamayanlar, kısmi emeklilik hakkından yararlanabilir.

Kısmi Emeklilik Hak Kazanma Koşulları

Kısmi emeklilik, belli bir yaşa gelmiş ancak primini tamamlayamayan sigortalılara yaşa dayalı emeklilik hakkı tanımaktadır. Yaş haddi, işe başlama tarihine ve çalışılan statüye göre değişkenlik gösterir. Buna göre, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar 15 yıl ve 3600 günü doldurduklarında 50-60 yaş aralığında emeklilik hakkına sahip olabilirler.

Bu tarihten sonra işe başlayanların ise 4500 gün prim ödemesi gerekmektedir. 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında çalışmaya başlayan SSK’lılar, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günüyle kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaşında emekli aylığı alabilirler.

Mayıs 2008’den sonra işe başlayanlar ise primlerini 1 Ocak 2036’ya kadar tamamlamaları durumunda, 63 yaşında emekli aylığına hak kazanabilirler.

Aynı Tutarlı Gelir Hakkı

İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre, 8 Eylül 1981’den önce işe başlayan kadınlar ve 8 Eylül 1976’dan önce işe başlayan erkekler, 15 yıl sigorta süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamlayarak emekli olabilirler.

Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre ise, 23 Mayıs 2002’de 15 yıllık sigortalılık süresini dolduran kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşını doldurduysa ve 3600 gün malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları primi ödemişlerse istediklerinde emekli olabilirler.

Bu şekilde emekli olan sigortalılar normal emekli olmaları durumunda elde edecekleri aylıktan yüzde 25-30 daha düşük bir aylık alırlar. Ancak en düşük emekli aylıkları 7.500 TL’ye yükseldiği için, kısmi emekli olan kişiler de bu tutarda bir gelire sahip olacaklardır.

3600 Günde Emekli Olmanın Şartları ve Yaş Sınırı Açıklandı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.