EkonomiGenelTürkiye

2023 Emekli Maaşı Çifte Zamla 14.519 TL’ye Yükseldi! Son Tablo Burada.

**Emekli Maaşı Hesaplama: Enflasyon Farkına Göre Emekli Maaşları Nasıl Belirleniyor?**

**EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI**

Emekli maaşları, Eylül ayı enflasyon rakamlarıyla şekillenmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Eylül ayında enflasyon aylık bazda %4,75 olarak gerçekleşti ve yıllık bazda %61,53 seviyesine ulaştı.

– Haziran’da 1351,59 olan Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül’de 1691,04’e yükseldi.
– 3 aylık enflasyon oranı %25,11 oldu.
– Refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı %25,11 olarak belirlendi.
– 3 aylık memur enflasyon farkı %18, memur toplu sözleşme zammı ise %15 olarak belirlendi.
– Memur zammı ise 3 aylık dönemde %35,73 oldu.

**3 AYLIK ENFLASYON FARKINA GÖRE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?**

Eylül ayında gerçekleşen %4,75’lik enflasyon artışı, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için zam farkı olarak kabul ediliyor. Bu durumda, 3 aylık zam oranı toplamda %25,11 olarak belirlendi.

Şu anda en düşük emekli maaşı 7500 TL olan bir emeklinin, %25,11 oranında zam alması durumunda maaşı 9.383,25 TL’ye yükselecektir. Ancak bu zam miktarı Ocak ayına kadar birikimli olarak hesaplandığından, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması beklenmektedir.

**EMEKLİLERE EK ZAM NE ZAMAN OLACAK?**

1 Ekim itibarıyla TBMM’de yeniden çalışmalar başlamıştır ve 4 Ocak 2024’te açıklanacak enflasyon oranıyla zam miktarları kesinleşecektir. Yeni dönemde, emekliler dahil olmak üzere toplumun her kesimine yönelik önemli düzenlemeler yapılması planlanmaktadır. Emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeler de bu tekliflerden biridir.

Emekli maaşlarındaki zam oranları, enflasyon verileri temel alınarak belirlenmektedir. Hükümet ayrıca bu oranların üzerine refah payı ekleyebilir. Orta Vadeli Program’da (OVP) yıl sonu enflasyon oranı %65 olarak tahmin edilmişti. Ancak eylül sonu itibarıyla enflasyon oranı %61,53 olarak gerçekleşti. Kesin rakamlar, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait verilerin açıklanmasıyla birlikte netleşecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan da basın mensuplarına verdiği demeçte emekli zammıyla ilgili olarak “İnşallah” yanıtını vermiştir.

**AYLIKLARA ÇİFTE ZAM YOLDA**

Emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeler 2023 yılı sonuna kadar yasalaşacak. En geç Kasım ayında şu anda uygulanan 7.500 TL’lik taban maaş yeniden belirlenecektir. “En düşük emekli maaşı”nın artmasının ardından tüm emeklilerin maaşları Ocak ayı başında tekrar yükselecektir.

**EMEKLİ VE MEMUR İÇİN BEKLENEN ZAM ORANLARI**

6 aylık enflasyon oranı %39,61 olarak tahmin edilmektedir. Refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı da %39,61 olarak beklenmektedir. Hatırlanacağı üzere SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz dönemlerinde 6 aylık enflasyon oranı kadar artırılmaktadır. Bu zam oranı doğrudan kök maaşlara yansıtılmaktadır.

Örneğin; 10.000 TL kök maaşı olan bir emeklinin maaşı bu hesaplamalar sonucunda 13.961 TL’ye yükselecektir. Buna %4’lük bir ek ödeme eklenecek ve emekli hesabına 14.519 TL yatacaktır. Bu dönemdeki memur zam oranı da emekli maaşlarında önemli bir referans değeri olacaktır. Ocak zammıyla birlikte 5-10 puanlık bir refah payı da masada olacaktır.

2023 Emekli Maaşı Çifte Zamla 14.519 TL'ye Yükseldi! Son Tablo Burada.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.