EkonomiGenelTürkiye

“Emekli maaşlarına SSK ve Bağkur için minimum 11.715 TL ödenecek! Son dakika açıklaması ve 7500 TL maaş alanlar için maaş tablosu.”

Emekli Maaşları için Yeni Zam Düzenlemesi Üzerinde Çalışmalar Başladı

Emeklilere yönelik zam düzenlemesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışmalar başlatıldı. Bu düzenleme, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesini amaçlıyor. Orta Vadeli Plan ve bütçe disiplini konusunda net bir yol haritasının belirlenmesinden sonra, ilgili bakanlıklar emekli maaşları için oransal artış ve seyyanen zam konularını ele almak üzere harekete geçti. Peki, emekliye ara zam gelecek mi? Ocak 2024’te en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar…

Emekliye Zam Düzenlemesi Nasıl Olacak?

Emekli zammı düzenlemesi Meclis’in açılmasıyla birlikte ekonomi yönetiminin öncelikli hedeflerinden biri olacak. Emeklilere zam düzenlemesinin nasıl olacağı ise belirlenmesi gereken bir konu.

Sıra Emekliye Ek Zam Konusuna Geldi

Mali disiplin konusunda yol haritası çizildikten sonra sıra emekliye ek zam düzenlemesine geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gereken talimatı verdi.

Emekli zammı konusunda düzenleme için Meclis çalışması gerekmektedir. Teknik ve bütçe çalışmasının tamamlanmasının ardından kanun teklifi için konunun Meclis’e taşınacağı belirtilmektedir.

Emekliye Ara Zam Takvimi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teknik çalışmayı tamamlarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe çalışmasını gerçekleştirecektir. Taslak çalışma Meclis’e gönderilecektir. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçtikten sonra Genel Kurul’da oylanacak ve Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliye zam düzenlemesi ile ilgili olarak, “Memurlarımıza bu zam zamanlarında gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız” şeklinde konuşmuştur.

AK Parti’den Emekli Zamı Açıklaması

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, emekliye zam düzenlemesi konusunda yaptığı açıklamada Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte çalışmaların yapılacağını ve “Emekli maaşı düzenlemesiyle ciddi bir iyileştirme olacak” ifadelerini kullanmıştır.

Toplu Sözleşme Zammı için Son Kararı Hakem Heyeti Verecek

Toplu sözleşme sürecinde zam teklifi süreci tamamlanmış durumdadır. Hükümetin zam teklifi ise şu şekildedir: 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 10; 2025 yılının ilk yarısı için yüzde 6, ikinci yarısı için yüzde 5.

Tüm memur ve emekliler, bu toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da almaktadır. 6 aylık enflasyonun tahminlere göre yüzde 31,92 olması beklenmektedir. Temmuz 2023’te yüzde 6 toplu sözleşme zammı uygulanmıştır. Buna göre Ocak 2024’te yüzde 24,45 enflasyon farkı oluşacak. Bu durumda, memur zammı yüzde 43,11’e yükselecektir.

Memur zammı, emekliye zam konusunda önemli bir referans değeri olduğundan, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de toplu sözleşme sürecini dikkatle takip etmektedir.

Emekli Zammı İçin 1. Formül

Ocak döneminde belirlenecek SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için memur zamları, referans olacaktır. Burada, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil memur maaşlarının ocak ayında yaklaşık yüzde 45 artması beklenmektedir. Bu oran, emekli zammı için de referans olacaktır.

Bu konuda zam oranının kademelendirilmesi, yaklaşık 6 aydır gündemde olan bir konu olarak dikkat çekmektedir. Memurlara temmuzda uygulanan yüzde 17,55’lik zam ve 8.077 TL’lik seyyanen artış, maaşlara kademeli olarak yansımaktadır. Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte tüm emeklilere seyyanen artış yapılması muhtemeldir. Bu kademeli artış, maaşlara göre yüzde 45, 40, 35, 30 şeklinde doğrudan kademeli olarak gerçekleşebilir. Hem doğrudan oranlar hem de seyyanen artışı, kademeli artışı temsil etmektedir.

2. Formül: En Düşük Emekli Maaşı 10.000

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.