EkonomiGenelTürkiye

Emeklilere Müjde: Hükümet 100 Yıl İkramiyesiyle Sürpriz Yaptı!

**Emeklilere Bayram İkramiyesi ve Zam Müjdeleri: Cumhuriyet’in 100. Yılında Düzenlemeler Geliyor**

**Hükümet Emekliler İçin Düğmeye Bastı**

Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte emekli zammı öncelikli ele alınacak konular arasında yer alıyor. Emekliye yapılacak zammın yanı sıra, bir de ikramiye müjdesi gündeme geliyor.

**İşte Masada Konuşulan Rakam!**

Bu yıl Cumhuriyet’in 100. yılının kutlanması nedeniyle bayramlarda ödenen ikramiyelerin yanında, üçüncü bir ikramiye ödenmesi gündemde. Bir kez ödenecek ikramiye miktarı üzerinde yapılan çalışmalarda, ilk olarak 5 bin lira rakamının masaya geldiği konuşuluyor. Çalışmalar tamamlandıktan ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi açıklama yapılması bekleniyor.

**”Enflasyona Karşı Korunmada Rahatlık Sağlayabilir”**

İkramiye çalışmasıyla ilgili olarak ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, CNN Türk’e yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Bu gerçekten kendi başına oldukça önemli bir nokta. Bu süreçte enflasyonla mücadelede durum da ortada. Böyle bir ikramiye önerisi konuşuluyor. Bunu yerinde buluyorum. Ülkede toplamda 15 milyon emekli var. Bunun bütçeye getireceği yükü de ele almak gerekiyor. Tüm bunlara rağmen şu anda enflasyona karşı korunması azalan bir kesim var. Bu kesimin desteklenmesi gerekiyor. İkramiyelerin enflasyona karşı korunmada rahatlık sağlayabilir.” dedi.

**Emekli ve Memur Zammı Yıl Sonunda Artacak**

Emekli ve memur zammı, Ocak ayında yeniden belirlenerek milyonlarca insanın alım gücünü artıracak. Emekliye yönelik geçici zam düzenlemesi çalışmaları devam ederken, Merkez Bankası’nın ekonomistler ile gerçekleştirdiği yeni enflasyon beklenti anketi sonuçları da açıklandı. Emekli maaşları ve memur maaşları ne kadar artacak?

Sabah gazetesinin haberine göre; Merkez Bankası’nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları açıklandı.

Toplu sözleşme zammı da geçtiğimiz ay sonuçlanmıştı ve bu, 6 milyondan fazla memur ve emeklinin ilgisini çekiyordu. Emekli maaşı, memur maaşları ve sosyal yardım ödemeleri için yeni tablolar netleşti.

**Emekli Maaşı Düzenlemesi İçin Geri Sayım**

Emekli maaşı zammı düzenlemesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teknik çalışmaları devam ediyor. Taslak çalışmanın tamamlanmasının ardından düzenleme kamuoyu ile paylaşılacak.

Bakan Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, ‘En düşük emekli maaşı’ için bütçe çalışmaları sürdürülüyor. Düzenlemenin Ekim ya da Kasım ayında açıklanması bekleniyor.

**Emekliye Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi Gündemde**

Tüm emekliler için Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak, bir defaya mahsus olmak üzere emekli ikramiyesi ödemesi gündemde. Türkiye’de yaklaşık 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, 2,7 milyon da memur emeklisi bulunuyor.

Yaklaşık 18 milyon kişiye yapılacak bir ödeme ve mali disiplini bozmadan bütçe çalışmalarının gerçekleştirilmesi nedeniyle Bakanlık detaylı bir inceleme yapıyor. Örneğin, 5.000 TL’lik bir ödeme üzerinden hesaplama yapılırsa, bu yaklaşık 90 milyar TL’lik bir maliyet anlamına geliyor.

**Merkez Bankası Yeni Enflasyon Beklenti Sonuçlarını Açıkladı**

Merkez Bankası, Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Buna göre, 2023 yıl sonunda enflasyon tahmini yüzde 67,22 olarak revize edildi. Tüketici Fiyat Endeksi de 1.886,99 seviyesine yükselmesi bekleniyor, bu sonuçlar Merkez Bankası’nın enflasyon beklenti anketine göre belirlendi.

Ayrıca, 6 aylık enflasyon oranının da yüzde 39,61 düzeyine yükseleceği bekleniyor. 2023 yılı yeni enflasyon beklentisine göre emekli ve memurların zam tablosu netleşti.

**Ocak Ayında Toplu Sözleşme Zammı Yüzde 15**

6 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri tamamlandı. Memurlar, 11 iş kolunda birçok sosyal hak elde ederken, toplu sözleşme zammı da 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı

Emeklilere Müjde: Hükümet 100 Yıl İkramiyesiyle Sürpriz Yaptı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.