EkonomiGenelTürkiye

“Cari Denge 20 Ay Sonra Fazla Verdi: Ekonomik İyileşme Sinyali”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, cari işlemler hesabında altın ve enerji hariç 5 milyar 584 milyon dolarlık fazla oluştu.

Ödemeler dengesi verileri, haziranda 3 milyar 697 milyon dolarlık dış ticaret açığı olduğunu gösteriyor. Ancak hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5 milyar 19 milyon dolar olarak gerçekleşti ve seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 4 milyar 203 milyon dolar oldu.

Türkiye’nin cari işlemler hesabı, haziranda 674 milyon dolar fazla vererek Ekim 2021’den bu yana ilk defa fazla verdi.

Bakan Bolat, bu iyileşmeyi sürdürmek için faaliyetlere kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.

Cari işlemler hesabında haziran ayında bir süre sonra fazla verildi.

• TCMB tarafından haziran ayına ilişkin açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre, bir önceki yılın haziran ayında 2,6 milyar dolar açık olan cari işlemler hesabı bu yıl haziran ayında 674 milyon dolar fazla vermiştir. Bu durum, ekim 2021’den bu yana ilk kez aylık olarak fazla verilmesidir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5,6 milyar dolar fazla verilmiştir.

• Haziran ayında cari işlemler hesabında fazla verilmesinin sebepleri arasında ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığındaki %42,5’lik azalma etkili olmuştur. Hizmet ihracatımız ise %11,9 artarak 9,5 milyar dolara ulaşmıştır. Bu kalem altında yer alan seyahat kaleminden kaynaklanan gelirler ise %18,5 oranında artmış ve 4,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayında hizmet ihracatımız yıllık bazda 97,3 milyar dolara çıkarak rekor kırmıştır.

• Gelecek dönemde cari işlemlerdeki iyileşmeyi devam ettirmek amacıyla, başta mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız olacak. Ticaret Bakanlığı olarak kararlılıkla faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

• Cari işlemler hesabındaki kalıcı iyileşme, ekonomimizdeki önemli bir yapısal dönüşüm alanı olarak görülmektedir. Bu iyileşme, makro-finansal istikrarı güçlendirerek, inovasyon odaklı yatırım ve üretim, ihracat ve istihdam hedeflerimize ulaşmamız için önemli bir kazanım olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.