EkonomiGenelTürkiye

Emekli Maaşlarına %35 Zam Geliyor

Emekli Maaşlarına Zam Geliyor: İşte Detaylar

DENGESİZLİK BİTECEK

Emeklilere yapılan zam düzenlemesi, Meclis’in Ekim ayında başlayacak olan yeni yasama döneminin önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bu düzenleme ile çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında, emekli aylıklarının prim günü ile aylık arasındaki kopan bağın kısmen telafi edilmesi hedefleniyor. Ayrıca, prim-aylık dengesizliğini gidermek amacıyla önemli adımlar atılacak.

KADEMELİ ARTIŞ MASADA

Düzenleme kapsamında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli artış yapılacak. Bu artışla birlikte daha az maaş alan emeklilere daha yüksek oranda zam yapılacak. Emekli zammı da belirli kademelerde gerçekleştirilecek.

PRİME GÖRE DÜZENLEME

Yaklaşık 15.9 milyon emekliye yılın ikinci yarısında yüzde 25 zam yapıldı. Ancak en düşük emekli aylığı 7.500 TL’de kalmış ve zamlar kök aylık üzerinden hesaplandığında yaklaşık 6 milyon emeklinin aylığına yansıyan artış 100-200 TL seviyelerinde kalmıştı. Düzenleme ile prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi öncelikli hedefler arasında yer alacak ve bu durumda en düşük emekli aylığı olan 7.500 TL’nin yükseltilmesi bekleniyor.

BAĞ-KUR’LU 5 YIL ÖNCE EMEKLİ OLABİLECEK

Küçük esnafın ve işletmelerin emeklilik şartlarına ilişkin de bir düzenleme yapılacak. Buna göre, 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde Bağ-Kur’luların prim gün sayısı 7 bin 200 güne düşürülecek ve böylelikle 1.800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmaları sağlanacak.

3 OCAK’TA NETLEŞECEK

Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenen formüller Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve çalışmaların ardından belirlenen zam oranları 3 Ocak tarihinde açıklanacak. Bu zam oranlarıyla birlikte emekliler yeni yılda alacakları tutarı öğrenebilecekler.

TEKL

Emekli Maaşlarına %35 Zam Geliyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.