EkonomiGenelTürkiye

Konut Kredisi Desteğiyle Devlet, Vatandaşlara Ev Sahipliği Fırsatı Sunuyor!

Gelişmekte Olan Konut Sorunları ve Devletin Müdahalesi

Ev Kiralarında Sınırlama ve Devletin Konut Kredisi Desteği

Türkiye’nin büyük şehirlerinde, özellikle İstanbul’da, konut talebinin karşılanamaması sorunu ciddi bir hâl almış durumdadır. Bu durum, aynı zamanda kiralık ev fiyatlarındaki önemli artışlara da yol açmaktadır. Bu soruna çözüm getirmek amacıyla, yüzde 25’lik kira artış sınırı politikası bir yıl daha devam edecek ve 2 Temmuz 2023’ten 2024’e kadar uygulanacaktır.

Yeni Konut Politikaları ile Kiralık Ev Arayışında Değişim

Kiralık ev arayışındaki değişimlere baktığımızda, ev sahiplerinin hedef kitle olarak ailelerden ziyade öğrenci ve bekarları tercih ettiği görülmektedir. Yüzde 25’lik artış sınırı, ev sahiplerini daha kısa süreli kiralamalara yönlendirmiş gibi görünmektedir. İstanbul’da, 6.5 milyon konut bulunduğu ve bunların %5’inin kullanılmadığı belirtilmektedir. Emlak uzmanları, bu boş konut sayısının ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, boş konutlar için ek vergi getirilmesini ve kiralık konut politikalarının oluşturulmasını önermektedir.

Devlet, bu konuda adımlar atmaya hazırlanmaktadır. Ekonomik stratejilerin yeniden şekillendirildiği bu dönemde, Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları devam etmektedir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP’nin Eylül ayında açıklanacağını ve bu programın konut sektöründeki öngörülebilirliği artırmayı hedeflediğini belirtmektedir. Yılmaz ayrıca, konut sektöründe arzın artırılması gerektiğini ve ev sahibi olmak isteyen kişilere destek verileceğini ifade etmektedir. Bu desteklerin kredi veya finansman şeklinde olabileceği öngörülmektedir.

Konut Kredisi Desteğiyle Devlet, Vatandaşlara Ev Sahipliği Fırsatı Sunuyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.