EkonomiGenelTürkiye

Memur maaş zammı: Başvurunun ardından oranı açıklandı!

Kamu Toplu Sözleşmesi Görüşmelerinde Anlaşma Sağlanamadı: Hakem Heyeti Devreye Girdi

Toplu sözleşme görüşmeleri sonuçsuz kaldı

1 Ağustos tarihinde başlayan ve 22 Ağustos tarihine kadar devam eden Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde taraflar anlaşma sağlayamadılar. Gelecek yıllarda geçerli olacak toplu sözleşme için bir sonraki adıma geçildi. Artık Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, yapılacak olan zam miktarını belirleyecek. Bu heyetin alacağı karar nihai olacak. Memur-Sen toplu sözleşme görüşmelerinde sonuç alamayınca bugün Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu.

Memur-Sen’den Hakem Heyeti’ne başvuru

Memur-Sen tarafından yapılan başvuruda toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılan maddelerin kendi lehlerine genişlemesi talep edildi. Uzlaşılamayan maddelerde ise Hakem Heyeti’nin karar vermesi istendi. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, memur ve emekli memurların maaş zamları için çalışmalara başlayacak. Ağustos ayının sonunda karar verilecek ve memurlar ile memur emeklileri, 2024 ve 2025 yıllarındaki maaş zamlarını öğrenecekler.

Hakem Heyeti’nde kimler yer alıyor?

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’nde şu kişiler yer alacak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı İsa Atçeken, akademisyenler Prof. Dr. Fatih Uçan ve Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Öztürk ve Soner Can Tufanoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal. Sayıştay Başkanı Metin Yener de bu kurulun başkanlığını yapacak.

Önceki tekliflerin içeriği

Kamu işvereni tarafından memurlara 14 Ağustos tarihinde sunulan teklif şu şekildedir: 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ayı için yüzde 9, 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 6 ve ikinci altı ayı için yüzde 5 maaş zamı. Ancak bu teklif kabul görmeyince kamu işvereni, 17 Ağustos’ta teklifini artırmış ve 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025’in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmişti. Ancak bu ikinci teklif de kabul edilmedi. Şimdi ise karar Hakem Heyeti’nde ve bu karara itiraz edilemeyecek.

Memur maaş zammı: Başvurunun ardından oranı açıklandı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.