EkonomiGenelTürkiye

“Dolar Tahmini: Deutsche Bank, HSBC ve TCMB Merkez Bankası”

Deutsche Bank, HSBC ve TCMB Merkez Bankası dolar tahmini yaptı!

Deutsche Bank, HSBC ve TCMB Merkez Bankası tarafından yapılan yeni dolar tahminleri açıklandı. 2023 genel seçimi öncesinde başlayan dolar kurundaki yükseliş, maalesef seçimlerden sonra daha da hızlanmıştı.

Dolar kuru, ilk atağını yaparak 18 TL seviyesinin üzerine çıkmış ve ardından rekor üstüne rekor kırmıştı. Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından oluşturulan yeni hükümette, ekonomi yönetiminin başına Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek getirilmişti. Şimşek’in dolar kurunu serbest bırakmasıyla birlikte, kur önce 20 TL’yi, sonrasında ise 25 TL’yi aşmıştı.

HSBC Bank, Deutsche Bank ve TCMB Merkez Bankası’nın 2023-2024 yılları sonu dolar kuru tahmini beklentisi kaç TL?

Ekonomist Necmettin Batırel, dolar kuruna dair yeni açıklamalarda bulundu. Batırel, yaptığı açıklamada “Ekonomi yönetimi gerçekçi politikalara döndü. Peki, tasarrufçu toplam 3.3 trilyon liraya (125 milyar dolara dayanan) Kur Korumalı Mevduat’tan vazgeçecek mi? TL’ye geçiş istenen düzeyde gerçekleşecek mi? Bankalar niye isteksiz davranıyor?” sorularına cevap aradı.

Merkez Bankası, rekor faiz artışının ardından yayımladığı para kurulu karar özetinde, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği” ifadesini kullandı.

Faiz artışı devam edecek, kurlar gevşetilecek ve böylece maliyetler düşürülerek enflasyon aşağı çekilecek. Bugün 26.50 TL olan dolar kuru, 1 yıl sonra 35.25 TL olursa, enflasyon oranında artmış olacak. Eğer bu oranın altında kalırsa, Kur Korumalı Mevduat’tan TL mevduata geçenler büyük bir avantaj elde edecek. Deutsche Bank’ın 2024 yılsonu dolar kuru beklentisi 35 TL, HSBC ise 32 TL olarak tahminlerini açıkladı. Merkez Bankası’nın Ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise 12 ay sonrası dolar kuru tahmini 34.58 TL seviyesinde oluştu.

NOT: Bu yazıdaki bilgiler, adı geçen kurum ve kuruluşların açıkladığı bilgilere dayanmaktadır. Sitemiz tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir. Bu haber yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.