EkonomiGenelTürkiye

Yeni taksit tablosuyla Halkbank’ta taşıt kredisi vadesi değiştirilebilir!

Türkiye’deki Taşıt Kredilerinde Önemli Değişiklikler!

BDDK’nın Karar Almasına Gerek Kalmadan Taşıt Kredileri Kısalıyor

Türkiye’de otomobil fiyatlarının yükselmesiyle birlikte taşıt kredilerine olan talep artmış durumdadır. Merkez Bankası’nın para politikası gereği vatandaşların fazla miktarda taşıt kredisi kullanması istenmemektedir, ancak bazı koşullarda bankalar müşterilerini taşıt finansmanıyla destekleyerek otomobil sahibi olmalarına yardımcı olmaktadır. Ancak taşıt kredilerinde önemli bir değişiklik meydana gelmiştir.

<BDDK’nın Karar Almasına Gerek Kalmadan Taşıt Kredileri Kısalıyor!

Türkiye’de bankaların müşterilere uygulayabilecekleri vade sürelerini belirlemek BDDK’nin görevidir. Ülkenin para politikası gereği bu vade süreleri değişebilmektedir. Özellikle zorlu süreçlerde tüketimi azaltmak için BDDK, kredi verme koşullarını sıkılaştırabilir. Bu nedenle taşıt kredilerinde de önemli bir vade değişikliği yapılmıştır. Ancak bu değişiklik için BDDK’nın karar almasına gerek kalmamıştır. Ağustos zamlarıyla birlikte taşıt kredisi azami vade süreleri otomatik olarak kısalmıştır.

Taşıt Kredisi Azami Vade Süresi Ne Kadar Oldu?

Bankalar geçtiğimiz yıl BDDK ilkelerine göre taşıt kredilerinde belirli koşullara bağlı olarak değişen azami vade süreleri uygulayabilmekteydi. Bu kapsamda 400.000 TL’ye kadar olan otomobiller için 48 aya kadar vade yapılabiliyor ve yüzde 50 kredi verilebiliyordu. Ancak şu anda bu kural teorik olarak geçerlidir, çünkü 400.000 TL’ye kadar fatura değeri olan bir sıfır kilometre araç bulunmamaktadır.

Buna ek olarak BDDK kararına göre, fatura değeri 400.000 TL ile 800.000 TL arasında olan otomobillere 36 aya kadar vade ile taşıt kredisi verilebiliyor. Ancak Ağustos zamları sonrasında bu kapsama girebilecek sadece iki model sıfır kilometre otomobil kalmıştır. Bu modeller dışındaki otomobiller, 36 ay vadeli taşıt kredisi kapsamından çıkarılmıştır.

Artık sıfır kilometre otomobillerin fiyatları 800.000 TL’nin üzerinde başlamaktadır. Bu araçlar için 800.000 TL ile 1,2 Milyon TL arasında olanlar için 24 aya kadar vade seçeneği bulunurken, 1,2 Milyon TL ile 2 Milyon TL arasındakiler için 12 aya kadar vade uygulanabilmektedir. Bunun yanında sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 20 kredilendirme oranları da geçerlidir. Yani 1 Milyon TL değerinde bir otomobil için en fazla 24 ay vadeli 300.000 TL kredi çekilebilirken, 2 Milyon TL değerindeki bir otomobil için en fazla 12 ay vadeli 400.000 TL kredi alınabilmektedir. Bankalar 2 Milyon TL’nin üzerinde değeri olan otomobillere taşıt kredisi verememektedir.

Halkbank’tan 300 Bin TL Taşıt Kredisi Maliyet Hesaplaması!

Halkbank’tan 24 ay vadeli 300 Bin TL taşıt kredisi kullanan müşterilere aylık yüzde 2,54 oranında faiz uygulanmaktadır ve bu kredinin taksiti 18.295 TL’dir. 300 Bin TL taşıt kredisinin toplam maliyeti ise 439.090 TL olarak hesaplanmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.