EkonomiGenelTürkiye

SGK-SSK ve Bağkur’lularının zam oranları onaylandı! İşte yeni rakamlar!

**Emekli ve Memur Maaş Zamları Temmuz Ayında Nasıl Şekillendi?**

Emekli ve memur maaş zamları Temmuz ayında şekillendi. 1 Ağustos’ta başlayan toplu görüşme rapor sonuçları 21 Ağustos’a kadar netlik kazanacak ve emekli ve memurun hakları ve yeni zamlar konusunda gelişmeler yaşanacak. 7. dönem toplu sözleşme geçtiğimiz gün startını aldı. Gerek emekliler gerekse de memurlar, bu süreci yakından takip ediyor. Bu kapsamda ile görüşmeler Sosyal ve Çalışma Bakanlığı’nda gerçekleştirilirken, zamlar ile alakalı iki önemli detay ortaya çıktı. Merkez Bankası’nın Ocak ayı enflasyon rakamlarının tahminini yapması sonucunda yeni zamlar ile alakalı gelişmeler de ortaya çıkmaya başladı.

**Emekli ve Memur Toplu Görüşmeleri Detayları**

2.5 Milyon memur emeklisi ve 3.5 milyondan fazla memuru ilgilendiren toplu görüşmeler ile alakalı detaylar dünden beri merakla araştırılıyor. Adeta zamların şekilleneceği, hakların kabul edileceği emekli ve memura devrim niteliğinde olan görüşme sonuçları kısa süre sonra ortaya çıkacak. Bakan Vedat Işıkhan’ın öncülüğünde Çalışma Bakanlığı’ndan dün 14.00’te başlayan 7. toplu görüşme toplantıları sonrasında 2 detayın onay almak üzere olduğu belirtildi.

**Görüşmelerin Süresi ve İlgili Sendikalar**

11 Hizmet kolundaki sendikaların ve Memur konfederasyonları genel başkanlık üyelerinin yer aldığı toplantıda ortada rakamlar uçuştu. Görüşmelerin Ağustos ayı boyunca süregeleceği belirtiliyor. Memur-Sen, memur ve memur emeklilerini yetkili konfederasyon olarak hakları savunacak. Hizmet kollarının önerileri ilk görüşmeye başlamış iken mutabakat sağlanması durumunda memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren taleplerin görüşülmesine geçilecek.

**Önerilen Zam Oranları ve Talepler**

Konfederasyon tarafından teklif edilen zam oranları 2025 yılında ise refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam olarak söylenirken, Memur-Sen, 2024’te refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış olmasını istiyor.

**Yüzde 60 Artış Talebi**

Memur-Sen’in teklifi doğrultusunda ilk 6 aylık dilim için Yüzde 40 artı Yüzde 10 refah payı teklifi mevcut. Türkiye Kamu-Sen ise 2024’ün ikinci 6 ayında yüzde 30 artış talep ederken, cak ve Temmuz aylarında yüzde 20’şer artış, yine Ocak’ta yapılacak zammın üzerine yüzde 10 refah payı ilave edilmesi teklifini sunmuş bulunuyor.

**6 Aylık Enflasyon Tahmini**

Merkez Bankasının hesaplamalarına göre bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 31.92 olarak hesaplanırken Ocak ayında minimum zam oranları da bu rakam üzerinden olacak. Başka tahminlerde bir önceki ay yüzde 38,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 47,27’ye çıkacağı söylenirken bu rakamların 61,01 e yükseleceği de tahmin ediliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.