EkonomiGenelTürkiye

12,5 Yıl Çalışanlara 7.500 TL Emekli Maaşı! İkinci EYT Beklemeyin

Türkiye’de Emeklilik Şartları: Prim Günleri ve Emeklilik Yaşı

Emekli Olmak İçin Kaç Gün Prim Gerekir?

Emekli olmak için prim günleri oldukça önemlidir. Özellikle son yıllarda yapılan sosyal güvenlik reformları ile emeklilik şartları daha da zorlaştı. Eskiden insanlar 3500 prim günü ile emekli olabiliyorken şimdi bu imkan kalmadı. Şu anda SSK’lılar için emekli olmak için toplanması gereken prim günü 7200, Bağkur’lu sigortalılar için ise 9000 olarak uygulanmaktadır. Bağkur sigortalıları için ise 7200 prim gününe düşürülmesi planlanmaktadır, ancak henüz bu konuda bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, mevcut koşullarda 9000 gün prim şartı uygulanmaktadır.

Emeklilik Yaşı Ne Kadardır?

Emeklilik yaşında da bazı belirsizlikler bulunmaktadır. Emeklilik yaşı, EYT kapsamına girenler dışında farklıdır. Şu anda sigortalılar için emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için ise 60’tır. 2023’te ve sonrasında doğanlar için emekli olacakları yaş kademe kademe artacak ve hem kadınlar hem de erkekler için 65 olacaktır. Ancak bu uygulama henüz başlamamıştır.

Kısmi Emeklilik Nedir?

Emeklilik kurumu SGK tarafından yönetilmekte olup, farklı emeklilik çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de kısmi emekliliktir. Kısmi emeklilik, prim avantajı ile emeklilik demektir. EYT kapsamında olanlar 3600, SSK’lılar 4500 ve Bağkur’lu sigortalılar ise 5400 prim günü ile kısmi emekli olabilirler. Kısmi emeklilikte belirli bir yaş kuralı da bulunmaktadır. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında kısmi emekli olabilirler.

12,5 Yıl İle Emeklilik Avantajı!

Çalışanlar genellikle emekli olmak için 7200 prim gününü toplayamamaktadır. Bu durumda SGK tarafından kendilerine kısmi emeklilik hakkı verilmektedir. Belirtilen yaş şartları sağlandığında, 1999 sonrası SSK’lılar 4500 prim günü ile emekli olabilirler. Bu durum ise 12,5 yıl çalışmaya denk gelmektedir. Örneğin, 60 yaşında olan bir erkek SSK’lı, 12,5 yıl prim ödemesi yapmışsa emekli olma hakkına sahip olur. Bu kişiler emekli olduklarında emekli maaşlarında bir miktar düşüş yaşarlar. Ancak en düşük emekli maaşına tamamlama yapıldığı için aldıkları maaş normal emekli maaşından daha düşük olmaz. Örneğin, asgari ücretle çalışan ve normal şekilde emekli olan bir emeklinin maaşı 7.500 TL’nin altında yer alır. Yani 7200 prim günü ile veya 4500 prim günü ile emekli olunsa da bankaya yatan emekli maaşı 7.500 TL olur ve kısmi emeklilikle herhangi bir kayıp yaşanmaz.

12,5 Yıl Çalışanlara 7.500 TL Emekli Maaşı! İkinci EYT Beklemeyin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.