EkonomiGenelTürkiye

Sigortalılar için 1993-1998-1999-2008 yıllarına erken emeklilik imkanı! 7200 günle berber, bakkal, tamirci..

Erken emeklilik için Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi müjdesi!

Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) primlerinin eşitlenmesi ve prim indirimleri konusunda Türkiye’deki küçük esnaf için önemli bir gelişme yaşanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan önderliğinde yürütülen çalışmaların son aşamaya gelmesiyle Ekim ayında Meclis’e sunulması planlanan torba yasayla bu adım resmiyet kazanacak. Bu çalışma, özellikle küçük esnafı yakından ilgilendiriyor ve Bağ-Kur’luların emeklilik için gereken prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesini öngörüyor. İşte detaylar…

Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi ve prim indirimleri konusunda yapılan çalışmalar Ekim ayında Meclis gündemine taşınıyor. Bu çalışma sayesinde basit usulde çalışan ve küçük işletmelere sahip olan yaklaşık 1 milyon esnaf, erken emeklilik ve daha az prim ödeme fırsatına kavuşacak.

İlk etapta 1 milyon esnaf, 5 yıl erken emeklilik ve 1800 gün daha az prim ödeme imkanına sahip olacak.

Bağ-Kur ile SSK primlerinin eşitlenmesi çalışmasında sona yaklaşılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bağ-Kur’luların emeklilik için gereken prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesi özellikle küçük esnafı ilgilendiriyor. Bu çalışmayla yaklaşık 1 milyon esnafımızı kapsama alacağız ve Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Bu konuda yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Ekim ayında gelecek torba yasa ile Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Bu düzenleme sayesinde Bağ-Kur’lular, 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edecek ve 1.800 gün daha az prim ödeme fırsatına sahip olacak. Düzenlemede öncelikle, kendi işini yapan ve basit usulde vergi ödeyen esnafların kapsama alınması planlanıyor. Bu kapsamda, 10 ve altı personeli olan esnaflara odaklanılacak. Böylece berber, bakkal, ayakkabı tamircisi, terzi, kuaför gibi esnaflar, erken emeklilik düzenlemesinden yararlanarak 5 yıl kazanmış olacak.

EYT’lilere yansıyacak mı?

Burada yasanın kapsamı önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Eğer sadece küçük esnafla sınırlı kalırsa, yaklaşık 1 milyon kişi yararlanmış olacak. Ancak, tüm Bağ-Kur’luları kapsayacak bir düzenleme yapılırsa, yasada belirtilen tarihten sonra Bağ-Kur’lu olan tüm sigortalılar, 9 bin gün yerine 7.200 gün prim ödeyerek emekli olabilecek. EYT’lilerin de bu düzenlemeden yararlanabilmesi için yasa kapsamının 9 Eylül 1999 öncesini kapsaması gerekiyor.

Bu tarihten önce ilk defa sigortalı olan Bağ-Kur’lular için ise 7.200 gün yeterli olacak. Bu tarihten önce sigortalı olan kadınlar 7.200 gün, erkekler ise 9 bin gün prim ödeyerek emekli olabiliyor. Böylece yasa erkeklerin de 7.200 günle emekli olmasını sağlarsa, primi eksik olan EYT’liler de emekli olabilecek ve 9 bin günü beklemek zorunda kalmayacak.

9 Eylül 1999 tarihinden sonra Bağ-Kur’da hem kadınlar hem de erkekler 9 bin gün prim ödeyerek emekli olabiliyor. Eğer yasa 9 Eylül 1999 sonrasını kapsarsa, kadınlar da 1.800 gün, yani 5 yıl kazanmış olacak.

Prim dolmasa da yaş şartı var

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar EYT yasası kapsamına girdiği için yaş şartı olmadan emekli olabiliyor. Ancak sonrasında sigortalı olan Bağ-Kur’lular için prim şartından 5 yıl kazanma imkanı sunulurken, belli bir yaşa da ulaşmak gerekiyor. 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası ilk olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlenen yaş şartı, sonrasında 65’e kadar çıkıyor. Bu durumda yaş şartını tamamlayan ancak 9 bin gün primi tamamlayamayanlar, 7200 günle emekli olabilecek.

Sigortalılar için 1993-1998-1999-2008 yıllarına erken emeklilik imkanı! 7200 günle berber, bakkal, tamirci..

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.