EkonomiGenelTürkiye

Merkez Bankası’ndan Altın Satışıyle İlgili Dünya Altın Konseyi’nin Açıklaması!

**MERKEZ BANKALARININ ALTIN SATIN ALIMLARI GERİLEDİ**

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından merkez bankalarının altın işlemlerine dair yeni bir rapor yayınlandı. Bu rapor, 2023 yılının ikinci çeyreğinde merkez bankalarının altın alımları ve satımlarını içermektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaptığı büyük altın satışı diğer ülkelerdeki alımları gölgede bırakarak altın talebinde gerilemeye neden oldu.

**TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI’NDAN YÜKSEK MİKTARDA ALTIN SATIŞI**

Merkez bankalarının altın alımları, 2023 yılının Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında %64 oranında düşüş göstererek 103 tona geriledi. Bu rakam, son 1 yıldaki en düşük seviyeyi kaydeden bir rakamdır. Bu düşüşte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın doğrudan etkisi bulunmaktadır. Belirtilen dönemde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 132 ton altın sattı. Bu altınların iç piyasaya satıldığı belirtilmiştir.

Dünya Altın Konseyi raporunda Türkiye’nin ayrıca bir analizi de yapılmıştır. Rapora göre, ülkede yüksek enflasyon ve seçimlerden kaynaklanan istikrarsızlık endişeleri nedeniyle altın talebinde bir artış yaşanmıştır.

**TÜRKİYE İÇİN DEĞERLENDİRME**

Dünya Altın Konseyi Stratejisti John Reade, Türkiye için bir değerlendirme yaparak, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ticari bankalara likidite sağlamak amacıyla altın satışını tekrarlamayacağımızı düşünüyorum. Dolayısıyla, daha iyi bir üçüncü çeyrek rakamı bekliyoruz” dedi.

Yayınlanan altın raporunda fiyatlara ilişkin de bir değerlendirme yapılmıştır. Çin, Singapur ve Polonya merkez bankalarının yaptığı büyük altın alımları, altın fiyatlarının yükselmesine destek olmuştur. Merkez bankaları son 2 yıldır altın piyasasını kontrol etmektedir. Büyük altın yatırımcılarının yaptığı alış ve satışlar, fiyatları etkilemekten uzaktır. Merkez bankalarının altın piyasasından çekilmesi durumunda ise piyasanın nasıl etkileneceği tahmin edilememektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.