EkonomiGenelTürkiye

Dolar Kuru: Çılgın Ekonomistin 15 TL Tahmini

Merkez Bankası’nın Dolar Kuru Baskısı ve Artan Enflasyon

Enflasyon Baskısı Artıyor!

Türkiye ekonomisinde bir süredir işlerin iyi gitmediği biliniyor. Buna bağlı olarak Türk lirası dolar karşısında değer kaybediyor. Ancak mevcut dolar kurunun adil değerinde olmadığı iddia ediliyor. Buna dair değerlendirmeler gelirken doların Merkez Bankası tarafından baskılandığı da iddia ediliyor. Merkez Bankası bunu kabul etmese de dolar kuru ekonominin en büyük sorunu olmayı sürdürüyor.

Ekonomist Selçuk Geçer’den Yeni Değerlendirme

Dolar kuru hakkında yaptığı analizlerle adı çılgın ekonomist olarak anılmaya başlanan Selçuk Geçer dolar kuruna dair yeni bir değerlendirme yaptı. Enflasyona dikkat çeken Selçuk Geçer şöyle konuştu:

“Enflasyon artışı Merkez Bankası tarafından baskılanıyor ve Türk lirasının değer kaybına neden oluyor.”

“Merkez Bankası’nın açıkladığı son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 68’i aştı. Bu da Türk lirasında dalgalanmalara neden oluyor. Vatandaşın enflasyonu açıklanan bu rakamın çok üzerinde. Piyasa da vatandaşın enflasyonuna göre fiyatlanıyor. Bunun yansıması ise fiyat artışları oluyor ve bir enflasyon sarmalı yaşıyoruz.

Global ekonomi yeni bir enflasyonist dalga ile karşı karşıya kalabilir. Petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkması küresel ölçekte yeni bir enflasyonist kriz yaratacaktır. Türkiye’nin durumu bu enflasyonist dalganın gelmesine gerek kalmadan durağanlaşmış vaziyette. Bu olursa o zaman işler daha da sarpa saracak.”

Dolar Kuru 15 TL Fazla Yüksek!

Dolar kurunun olması gereken fiyat aralığını açıklayan Selçuk Geçer, “Artık çocuklar bile biliyor ki dolar kuru adil değerinde değil. Ancak kime göre değil? Merkez Bankası bir şekilde dolar kurunu 27 TL seviyesinde tutuyor. Konut alacağınız zaman, otomobil alacağınız zaman bu kurdan mı fiyatlar belirleniyor? Bahsettiğimiz adil değer üzerinden fiyatlama yapılıyor ve sonra fahiş fiyatlar oluşuyor.”

Dolar kurunun şu anda olması gereken seviye 42 TL’dir. Yani şu andaki kur seviyesinden 15 TL daha fazla olmalıdır. Bu er veya geç olacaktır. Bundan kaçınamazsınız. Son 2 yılda kurun baskılanması ile neler kaybedildi diye düşünmek lazım. Hiç mi ders almıyorlar? Dolar kurunu baskılayarak düşürebildin mi? Dolar kurunu düşürmek senin işine gelir mi? İthalatçı yine zor durumda kaldı, kur yükselsin istiyor. Zorunlu olarak dolar kurunu yükseltmek durumunda kalabiliriz. Kademe kademe dolar kurunun 42 TL’ye çıkmasını izleyebiliriz ve bu çok da uzan bir gelecekte olmayacak.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ilgili ekonomistin bireysel yorumlarıdır. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Dolar Kuru: Çılgın Ekonomistin 15 TL Tahmini

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.