EkonomiGenelTürkiye

Son dakika: Başkan Erdoğan’dan emekli maaşlarına yüzde 44,42 zam müjdesi!

Başkan Erdoğan’dan Emekli Maaşı ve Memur Maaşları İçin Önemli Açıklamalar

Emekliye Ek Zam Mesajı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde emekli maaşı ve memur toplu sözleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, emekliye zam düzenlemesi ile ilgili olarak, “Memurlarımıza bu zamanlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız” dedi.

Emekli Zammı Her Kesimi Memnun Edecek

Soru: Son Kabine toplantısından sonra önemli bir açıklama yaptınız. ‘Ekonomik zorlukları göz ardı etmiyoruz, dillendirilen serzenişlerini de çok yakından takip ediyoruz. Biz başkaları gibi şikayetler karşısında millete parmak sallayanlardan olmadık. Bizim görevimiz, eleştirilen hususları en aza indirip vatandaşımızı memnun etmek’ şeklinde. Bu serzenişler başlığı altında size hangi kanallardan ne tür serzenişler geliyor? Özellikle Ocak 2024 itibarıyla bilhassa dar ve sabit gelirlilere ne tür mesajınız olacak?

Cevap: Şu anda memurlarla ilgili çalışmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız yetkili sendikalarla sürdürüyor. Bu ay sonuna kadar da devam edecek. Nitekim birinci, ikinci açıklamalar Bakanım tarafından yapıldı. Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız.

Masada Yeni Formüller Var

Kamu İşveren Heyeti tarafından 2 sene boyunca memur zamlarında belirleyici etken olacak toplu sözleşme zammı için yeni bir teklif duyuruldu. Bu kapsamda 2024 senesinin ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci altı ayı için yüzde 10; 2025 senesinin ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için ise yüzde 5 toplu sözleşme zammı teklifi geldi. Kamu İşveren Heyeti ve memur sendikaları görüşmelerine bugün de devam edecek ve ortak bir zemin aranacak. Yeni zam teklifinin 22 Ağustos Salı gününde açıklanması bekleniyor. Görüşmeler sonucunda ortak bir nokta bulunamazsa konu Hakem Heyeti’ne iştirak edecek. Çalışma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, toplu sözleşme zammı için koordineli bir şekilde çalışma gerçekleştiriyor. Yapılan son teklife Cumhurbaşkanı Erdoğan onay verirse halkla paylaşılacak.

Enflasyon Beklentisi Yüzde 59,46

Memurlar ve emekliler her yıl ocak ve temmuz aylarında zam almaktadır. Merkez Bankası ve Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yapılan tahminlere göre enflasyon beklentisi yüzde 59,46 olarak kaydedildi. Eğer enflasyon yüzde 59,46 olarak gerçekleşirse, Tüketici Fiyat Endeksi’nin 1799.43 puana yükselmesi ve 6 aylık enflasyonun yüzde 33.13 olması bekleniyor. Bu yüzde 33.13’lük 6 aylık enflasyon oranı refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammını temsil ediyor.

Memur Maaşlarına Yüzde 44,42 Zam

2023 yılının Temmuz ayında uygulanan yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı çıkarıldığında, memur enflasyon farkı yüzde 25.59 olacak. 2024 yılının Ocak ayı için yüzde 15 oranındaki toplu sözleşme zammının uygulanması durumunda, memur maaşlarına yüzde 44.42 oranında zam gelecek. Meclis’in Ekim ayında yapılması planlanan çalışmaları sırasında, en düşük emekli maaşının artırılması için adımlar atılacak. Masada en düşük emekli maaşının 10 bin lira olması formülü bulunuyor.

Maaşların Hesaplanması

Yüzde 33.13’lük 6 aylık enflasyon beklentisi ve 15’lik toplu sözleşme zam teklifine göre yeni memur ve memur emeklisinin maaşları hesaplandı. Buna göre en düşük memur maaşı, yüzde 44.42’lik olası zam hesabıyla 31.797 TL’ye yükselme ihtimali bulunuyor. En düşük memur emeklisi maaşı ise 9.876 liradan 14 bin 263 liraya yükselinebilir.

Son dakika: Başkan Erdoğan'dan emekli maaşlarına yüzde 44,42 zam müjdesi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.