EkonomiGenelTürkiye

Fındık Fiyatları Hızla Yükseliyor: Ordu, Giresun, Sakarya, Samsun, Trabzon, Düzce

Fındık Fiyatları Serbest Piyasada Nasıl Gelişiyor?

SEO Başlığı: Türkiye’de Fındık Fiyatlarının Son Durumu

Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındık için fiyat gelişmeleri yaşanıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2023 sezonu fındık fiyatlarını Ağustos ayında açıklamıştı. Bu fiyatlar üreticiyi memnun etmezken üreticinin tek umudu serbest piyasa olmuştu. Fındık rekoltesinin tahmin edilenden düşük olmasından dolayı piyasada fındık olmayınca fiyatlar hızlı şekilde yükselmeye başladı. Serbest piyasada fındık fiyatları ne kadar oldu?

TMO FİYATI EN DÜŞÜK FİYAT OLDU!

TMO sezona başlarken levant kalite fındık için 82,50 TL, Giresun kalite fındık için ise 84 TL fiyat açıklamıştı. Bu fiyatla fındık üreticilerinin satış yapması yaptıkları masrafı dahi karşılayamaması anlamına geliyordu. Fındık üreticileri TMO’ya veya serbest piyasada ilk aşamada fındık satmayarak doğru olanı yaptılar. İlk açıklandığı dönemde en yüksek fındık fiyatı TMO’daydı ama bugün en düşük fiyat TMO’da oldu.

FİSKOBİRLİK FİYATLARA ZAM YAPTI!

Fındık üreticilerinin birliği olan Fiskobirlik, TMO kadar güçlü bir finansal yapıya sahip değil. Onun için daha düşük miktarlarda alım yapabiliyor. Ancak Fiskobirlik fiyat güncellemesi ile üreticilerin yüzünü güldürdü. İlk dönem 74 TL’den fındık alımı yapan Fiskobirlik’te fiyatlar 87 TL’ye kadar yükseldi.

GİRESUN’DA 95 TL GÖRÜLDÜ!

Fındıkta serbest piyasanın kalbinin attığı illerden olan Giresun’da fiyatlar çok hızlı değişiyor. Giresun’da az sayıda fındık tüccarı 95 TL’den alım yapmaya başladılar. Fındığın kilogram fiyatının 100 TL’ye yaklaşması üreticilerin yüzünü güldürdü. Ancak 95 TL’lik fiyatı tüm tüccarlarda bulmak mümkün değil. Giresun dışında da bu fiyat henüz görülmedi. 1-2 hafta içerisinde diğer illerde de bu fiyatların görülmesi bekleniyor.

ORDU, TRABZON, SAMSUN, SAKARYA, DÜZCE FINDIK FİYATLARI!

Diğer illerde fındık fiyatlarının ne kadar olduğu da araştırılıyor. İller arasında bazı fiyat farklılıkları görülebiliyor. Trabzon’da 83-86 TL, Ordu’da 85-90 TL, Samsunda 87-90 TL, Sakarya’da 80-85 TL, Düzce’de 81-86 TL aralığında fındık fiyatları görülüyor. Fındık fiyatlarının Eylül ayının sonuna kadar serbest piyasada 100 TL’nin üzerine çıkması bekleniyor.

TMO FİYAT ARTIRACAK MI?

Fındık alımlarına devam eden TMO’ya artık fındık satmanın bir cazibesi kalmadı. TMO’ya kotalı ve randevulu olarak düşük fiyata fındık satmayı üreticiler tercih etmemeye başladılar. Üstelik TMO’da peşin para da alınamıyor. TMO’nun fındık almak istemesi durumunda fiyatları güncellemesi gerekiyor. İlerleyen günlerde bu konuda TMO’dan bir hamlenin gelme ihtimali yüksek görülüyor.

Fındık Fiyatları Hızla Yükseliyor: Ordu, Giresun, Sakarya, Samsun, Trabzon, Düzce

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.